Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ideja je ključ svega

Donosimo sve detalje: Evo kako sami možete stvoriti posao i uspjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekada nije dovoljno samo tražiti posao. Mnogi su ga, unatoč krizi, sami stvorili.

Dvanaest godina je bila arhitektica. Nedavno je ostala bez posla. Karin nije pala u depresiju. Od ljubavi prema dizajnu otvorila je obrt. 'On nije skup za otvoriti. Trenutno treba 70 kuna biljega i svega 200 kuna nekih upravnih pristojbi', kaže poduzetnica Karin Werner Klement.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

Pomoći može i Zavod za zapošljavanje, koji daje 16 tisuća kuna bespovratnog poticaja. Naravno, uz uvjete. 'Morate biti više od 6 mjeseci prijavljeni na burzu i možete onda predati zahtjeve za te poticaje za samozapošljavanje. Morate ispuniti formular i morate napisati čime se želite baviti', dodaje Karin.

>> Broj nezaposlenih preskočio 300.000

Otvoriti možete bilo što. Kredit s povoljnom kamatom daje i Hrvatska banka za obnovu i razvoj. Poseban program je za žene poduzetnice. 'Tu imamo vrlo pozitivna iskustva od vrtića, frizerskih salona, restorana, gdje su žene na taj način krenule u poduzetništvo', kaže Ivanka Maričković Putrić, izvršna direktorica HBOR-a.

Važno je samo izračunati bi li vam se dobit isplatila. Hrvatska banka za obnovu i razvoj nudi maksimalno 700 tisuća kuna kredita. Na rok od 12 godina. Prve dvije godine plaćali bi samo kamatu i to između 1.100 i 1.200 kuna, a ostalih 10 godina vaša rata iznosila bi između 6 i 7 tisuća kuna.

Kad bi s tim novcem otvorili frizerski salon, primjerice, dnevni promet trebao bi vam biti minimalno dvije tisuće kuna, mjesečno 60 tisuća. Jer, kad platite dva radnika i režije 20 tisuća kuna, nabavu robe isto toliko, ratu kredita, ostaje vam oko 13 tisuća kuna. Takav oblik financijskog plana trebate predočiti banci, jer najvažnije je njih, ali i sebe uvjeriti da je vaša ideja isplativa.

'Ideja je ključ svega. Znači, najbitnije je imati dobru ideju, a tu dobru ideju najbitnije je pretočiti u papir', kaže Maričković Putrić.

Prošle i prvih sedam mjeseci ove godine odobreno je 328 takvih kredita, što je oko 147 milijuna kuna. Očajavati ne treba, rizika naravno svugdje ima, ali treba barem pokušati. Karin se isplatilo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene