Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca u Zagrebu

Grad Zagreb objavio kad počinju upisi u dječje vrtiće: Ima i nekih noviteta

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u ponedjeljak da će upisi u vrtiće biti od 24. svibnja do 5. lipnja, no rekla je da ove jeseni još neće biti ostvarena univerzalna dostupnost vrtića u Zagrebu, ali već sljedeće godine bit će puno povoljnija situacija.

"Naš cilj da osiguramo univerzalnu dostupnost vrtića neće biti ostvaren ove jeseni jer će još uvijek biti veći broj zahtjeva od mogućnosti upisa. Ali već sljedeće godine trebali bismo imati puno povoljniju situaciju, a za dvije godine procjenjujemo da će biti mjesta za svako dijete", rekla je Danijela Dolenec na otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini.

Uvođenje pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju svakoj jasličkoj skupini

Dolenec je predstavljajući paket "Vrtići za sve", koji obuhvaća šest mjera, među kojima izgradnju, dogradnju i prenamjenu novih vrtića, istaknula da je trenutačno još pet vrtića u izgradnji.

Dva su vrtića u nabavi izvođača, još su četiri projekta na ishođenju dozvole, što je korak prije nabave izvođača. Još desetak njih Grad namjerava prijaviti na novi poziv NPOO-a, koji je bio najavljivan za prvi kvartal, no još nije objavljen.

Pročitajte i ovo Ilustracija A nekad su im se smijali Popunjava se famozni trio: Vrtić objavio natječaj za radno mjesto za jednu neobičnu profesiju

Dolenec je najavila da će Zagreb u idućih godinu dana raspisati 550 natječaja za stalna radna mjesta u vrtićima, čime se želi omogućiti zaposlenicima koji u vrtićima rade na određeno vrijeme ugovore za stalni radni odnos.

Također, Grad će u sklopu mjera osigurati u svakoj jasličkoj skupini uvođenje pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju.

Jasličke grupe su najzahtjevnije jer Državni pedagoški standard zahtijeva da su manje. Uvođenjem te mjere grupe će smjeti biti veće, tako da će prema standardu moći biti više od 12-ero djece u grupi.

Dolenec je istaknula da će se izmjenom programa javnih potreba omogućiti povećanje subvencije privatnim i vjerskim vrtićima za 20 eura po djetetu, s time da su od tih vrtića tražili da ne dižu cijene.

Vezano za mjeru prelaska djece predškolske dobi u osnovne škole, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš kazao je da postoji zakonska mogućnost da se predškolski odgoj, odnosno godina prije polaska u osnovnu školu, izvodi u objektima osnovnih škola.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što će biti s djecom? Roditelji vrtićaraca u Dalmaciji ogorčeni, a ravnateljica poručuje: "Bilo je svega, odlučili smo tome stati na kraj"

"To je zakonska mogućnost. Zagreb u ovom trenutku to ne provodi, nego samo razgovara s Ministarstvom znanosti i obrazovanja da vidi je li to moguće i na koji način", naglasio je.

Što se tiče povećanja materijalnih prava zaposlenima u vrtićima, Dolenec je podsjetila na kolektivni ugovor kojim je osnovica povećana za 4,5 posto i prvi put uvedeno pravo toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu, što znači još 500 kuna mjesečno na plaću.

Dodatkom ugovoru iz travnja ugovoreno je povećanje plaće za šest posto, što počinje krajem lipnja.

Ne zna se koliki će biti interes korisnika mjere roditelj odgojitelj

Također, među mjerama je i trajni javni poziv za zakup da bi pronašli adekvatne gradske prostore.

Dolenec nije željela komentirati moguće ishode ovogodišnjih upisa, no istaknula je da će biti izazovni jer je, kaže, izmjenama zakona sada obveza da prednost imaju djeca s četiri godine i više.

Postoji, kaže, i nepoznanica koliki će biti interes korisnika mjera roditelj odgojitelj s obzirom na to da su izmjenama te mjere omogućili ostanak u mjeri, ali i upis u vrtić. "Ima ih oko 3000, ali ne znamo koliki je njihov interes", dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene