Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti s djecom?

Roditelji vrtićaraca u Dalmaciji ogorčeni, a ravnateljica poručuje: "Bilo je svega, odlučili smo tome stati na kraj"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kako bi se uveo red u gradskim vrtićima, Grad Kaštela odlučio je provjeriti zadovoljavaju li roditelji vrtićaraca sve propise vrtića. Nastao je kaos, a mnogi su roditelji ogorčeni.

Većina roditelja proživljava agoniju tijekom upisa svog djeteta u vrtić jer dobiti mjesto u predškolskoj ustanovi u većini Hrvatske ravno je zgoditku na lutriji. I većina roditelja predahne nakon što upiše dijete u vrtić, no roditelji Kaštela čija djeca već pohađaju vrtić nisu ti sretnici. Naime, grad Kaštela odlučio je uvesti red u dječje vrtiće.

Tako je početkom ožujka poslana obavijest roditeljima ili skrbnicima o podnošenju zahtjeva za nastavak korištenja usluga i premještaj djeteta u pedagoškoj godini 2023./2024. Tako su ove godine roditelji čija djeca već pohađaju vrtić morali ponovno donijeti na uvid dokumente o prebivalištu te potvrdu o radnom statusu roditelja najmanje tri mjeseca prije podnošenja Zahtjeva.

"Mi živimo u Kaštel Gomilici, a naše dijete ide u vrtić Tamaris. Sramota je što je u Kaštelima najveći prirast djece, a najmanje vrtića. Ove godine uprava je ponovno zatražila od nas te iste dokumente o roditeljskom radnom odnosu koje mi trenutačno nismo u mogućnosti predočiti. Razlog tome je što smo u međuvremenu ostali bez posla, za kojim aktivno tragamo.

To znači da netko od roditelja koji su sad u radnom odnosu, a poslije ostanu slučajno bez posla na neki period, njihova djeca mogu pohađati vrtić, a naše dijete koje već pohađa vrtić sada to neće moći. Samo zato što po suludim pravilima ako jedan od roditelja ne radi, dijete nema pravo ići u vrtić.

Kako smo mi prilikom upisa mogli predvidjeti da ćemo ostati bez posla? U ovako teškoj situaciji moramo se suočiti i s time da naše dijete ne može ići u grupu u koju je upisano, u kojoj je steklo prve prijatelje i u kojoj se osjeća sretno", ispričao nam je ogorčeni otac.

Prilikom upisa prošle godine kao roditelji dječaka od četiri godine i osam mjeseci ispunjavali smo sve uvjete za upis mališana u vrtić.

  Pročitajte i ovo Ilustracija - 8 Propali pregovori Sprema se štrajk i u vrtićima? U Rijeci je stanje na rubu: ''Nije fer prema radnicima niti prema građanima''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Imaš pravo, ostvari ga Trebate dijete upisati u dječji vrtić? Zakon se mijenjao, donosimo detalje o pravu prednosti pri upisu

On smatra da je ova situacija čista diskriminacija roditelja i djece te dodaje da će kada se ponovno zaposle, što će biti vrlo brzo, biti u problemu - kamo s djetetom. "Najgore je od svega to što oboje imamo kontinuitet rada više od desetak godina", priča otac, koji je očajan zbog te sulude odluke.

"Znači, primjerice ako ste zaposleni 1. ožujka 2023. i imate potvrdu da ste zaposleni, to je u redu. Vaše dijete može ići sljedeće godine u vrtić, a ako ti isti roditelji recimo već nakon 20 dana dobiju otkaz kao mi, njihovo će dijete i dalje ići u vrtić, a moje se izbacuje na cestu", poručio je roditelj.

Pročitajte i ovo Cijene vrtića - 3 Iz Grada smiruju tenzije Što će biti s cijenom vrtića u Zagrebu? "Mi već sad moramo tražiti veze kako da dođemo do vrtića"

Kontaktirali smo ravnateljicu vrtića Tamaris Ivanku Vučicu.

Naglasila je kako se na taj potez Grad Kaštela odlučio kako bi se uveo red u vrtiće. 

Na naš upit jesu li dosad roditelji morali nakon upisa ponovno donositi dokumente, rekla je da nisu te da je ove godine osnivač, Grad, tako odlučio.

Naglasila je kako u njihov vrtić ide 850 djece, a 150 roditelja bilo je u nekom obliku prekršaja po pravilniku - od toga da nisu imali prijavljeno prebivalište u Kaštelima do toga da nisu bili zaposleni.

"Većina roditelja razumno je shvatila zašto to radimo te je u najkraćem roku riješila sve što je potrebno. Naravno, uvijek je bilo i bit će onih kojima to ne odgovora, ali trebali smo uvesti red jer su se neki roditelji jednostavno snalazili na razne načine, privremeno bi se zaposlili na nekoliko tjedana kako bi dobili uvjete za vrtić. Nije to samo kod nas tako, i u ostatku Hrvatske ima takvih slučajeva, ali tome treba stati na kraj", rekla je.

Na naš upit koliko na dijete koje se već priviklo na odgojiteljice, steklo prijatelje u vrtiću loše utječe promjena grupe, odgovorila je da roditelji kada se sele, djeci mijenjaju škole, tada ne govore o tome, a isto tako da su djeca vrlo prilagodljiva te da se svi oni zajedno druže.

Naglašava da to ne znači da djeca čiji roditelji ne zadovoljavaju uvjete da njihovo dijete ide u 10-satni vrtić neće više biti u  toj predškolskoj ustanovi, nego će pohađati 6-satni program. Na naš upit što s onim roditeljima koji su samo trenutačno bez posla i što će napraviti kada nađu posao, odgovorila je da je to začarani krug na koji oni ne mogu utjecati, ali da je bilo svega te da je tom trebalo stati na kraj. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene