Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parafirali dodatak ugovora

Sindikati zdravstva i Vlada dogovorili povećanje dodataka na plaću od 1. rujna

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Nakon što su se u petak u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji regulira dodatke na plaću.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.

Plenković: Povećanje plaća koliko je to trenutno moguće

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako se za GKU u zdravstvu pokušalo naći rješenje koje je u ovom trenutku realno i najbolje moguće, kada su u pitanju dodaci na plaće. Podsjetio je kako su u mandatu njegove Vlade osnovice plaće državnih i javnih službi ukupno povećane 11,5 posto. "Stav je Vlade da u procesu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i prosječne plaće nastojimo da se i plaće ljudi koji rade u državnom i javnom sektoru povećavaju onoliko koliko je to moguće", kazao je Plenković

Istaknuo je da povećanje za sedam posto Vlada u fiskalnom smislu može izdržati ove i iduće godine. Vlada time želi izaći zdravstvenim djelatnicima u susret koliko se može, ali u skladu s time da se može trošiti samo onoliko koliko se zaradi. Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako trenutno nije bilo moguće veće povećanje plaća u zdravstvu. "To je kompromis u smislu mogućeg", kazao je. "Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novce i za lijekove, grijanje, nabavku aparature, praćenje svih metoda liječenja", poručio je Kujundžić.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić izjavila je da su sindikati uz potporu predsjednika Vlade dobili jamstvo da će ovoga puta dodatak GKU o povećanju plaća biti potpisan. Sindikati će i dalje, kazala je, inzistirati na poboljšanju uvjeta rada, povećanju koeficijenata i osnovice plaće za sve zaposlene u zdravstvu.

Topolnjak: Slijede pregovori o osnovici plaća

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak zahvalio je premijeru Plenkoviću što je na današnjem sastanku uvidio da parafirano povećanje plaća iz srpnja nije bila greška, već da je to potreba u zdravstvenom sustavu. "Ne sumnjam da će ovo što je parafirano biti i potpisano", kazao je.

Dodao je kako nisu svi radnici u zdravstvu zadovoljni s parafiranim ugovorom, posebice oni koji su dobili najmanje povećanje od tri posto, ali sindikati u ovim okolnostima nisu mogli izboriti više. Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi. Nakon današnjeg parafiranja dodatka GKU, sindikati će, kako su najavili, zaustaviti planirane prosvjedne aktivnosti koje već desetak dana traju po bolnicama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene