Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pilot-projekt

"Dobro nam dođe svaka povlastica": Besplatan prijevoz vlakom diljem Hrvatske za sve umirovljenike, evo što trebate učiniti

Aktualno Galerija Besplatna vožnja vlakom - 4 Besplatna vožnja vlakom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vlak Vlak Foto: DNEVNIK.hr Besplatna vožnja vlakom - 2 Besplatna vožnja vlakom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Besplatna vožnja vlakom - 1 Galerija 1/4 >>
Umirovljenicima je od ove godine osiguran besplatan prijevoz vlakom i to neograničeno. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Vlak je u Novoj godini donio koji euro više u novčanicima umirovljenika. Besplatan prijevoz dilljem zemlje moguć je cijelu godinu.

Riječ je o pilot-projektu koji će trajati cijelu godinu.

Umirovljenici su oduševljeni.

"Imam penzionersku, nismo danas ništa trebali platiti kartu. Dobro nam dođe svaka povlastica", rekao je Ivan iz Krapine.

Brojke kažu da oko 40 tisuća umirovljenika koristi željeznicu. Ovim se želi još više to potaknuti.

"Odlično, super, bolje ne može, to su trebali i prije napraviti, za 2,60 eura vozim se cijeli dan, odem u Split", rekao je Josip iz Bjelovara.

"To je jako dobro za nas umirovljenike i zadovoljna sam", kaže Katica iz Bjelovara.

Ovim potezom umirovljenici će biti socijalno uključeni.

"Puno je već umirovljenika koji se tome raduju jer će ići kroz umirovljeničke udruge na izlete. Posjećivati poznate, obitelj, ponekad će to biti korisno i za otići do bolnice na pregled", rekla je Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Do besplatnih kilometara jednostavno je doći. Potrebno je izdvojiti 2,65 eura za pametnu karticu.

"Procedura je vrlo jednostavna, ispuni se zahtjev. Priloži se indentifikacijski dokument i potvrda o primanju mirovine preda se na blagajni, može se poslati i preko maila i dobije se pametna kartica na temelju koje se ostvaruju besplatna putovanja", rekla je Mihaela Tomurad Sušac iz Hrvatskih željeznica.

Pročitajte i ovo Petra Buljan i Davorka Muškardin - 1 Zamolili građane Zagrebačka Hitna pomoć zatrpana je pozivima: "Ne zovite osim ako nije nužno"

Koja bi ovisno o brojci mogla potrajati i duže od jedne godine.

"Riječ je o pilot-projektu, on se za sada provodi tijekom ove godine, ako se pokažu dobri rezultati on će se nastaviti provoditi i dalje", rekla je.

"Ovakav jedan projekt već je urodio plodom, a riječ je o besplatnom prijevozu djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Na početku tog projekta bilo ih je oko 7000 koji su koristili mjeru besplatnog prijevoza, danas se ta brojka popela na gotovo 70.000", rekao je reporter Vanja Margetić.

Za besplatnu željeznicu iz državnog proračuna osigurano je dva milijuna eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene