Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj je skratiti putovanje

HŽ kupuje nove vlakove za liniju Zagreb-Split: Do kraja 2027. bit će uloženo 100 milijuna eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nera Simic/Cropix
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić predstavili su u četvrtak projekt nabave vlakova za relaciju Zagreb – Split i pilot-projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.

Predstavljen je novi projekt nabave vlakova za relaciju Zagreb-Split te pilot-projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.

Projekte su predstavili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Iz državnog proračuna će za pilot projekt besplatnog prijevoza vlakom umirovljenika i osoba starijih od 65 godina u 2024. godini biti izdvojeno dva milijuna eura, a za njegovu provedbu Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Eksplodirala cisterna Tragedija u Liberiji UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Eksplodirala cisterna, poginulo više od 40 ljudi: "Vozač im je rekao da ne lupaju..."

Zahvaljujući tom projektu oko 1,2 milijun​a umirovljenika i osoba starijih od 65 godina ​kroz cijelu sljedeću godinu moći će neograničeno koristiti željeznički prijevoz, odnosno besplatno putovati vlakom radi svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i dr.

Umirovljenici najveće dalmatinske županije i stariji od 65 godina u HŽ-u Putnički prijevoz izradit će pametnu karticu za besplatnu vožnju, a iznos za njenu izradu od 2,65 eura će im platiti Splitsko-dalmatinska županija, potvrdio je Boban.

"Umirovljenicima želim sretno upoznavanje Hrvatske, ali i po potrebi liječenje u Zagrebu. Nadam se da će višestruko biti povećan broj prijevoza", rekao je Boban dodavši da u toj županiji ima oko 160.000 umirovljenika.

Ukić​ je istaknuo važnost povezivanja Zagreba i Splita, te najavio nabavku šest novih vlakova, koji će voziti na relaciji Zagreb-Split. Početkom godine započet će javno savjetovanje, a sredstva za nabavku novih vlakova, od kojih će prvi stići 2026. godine, osigurat će iz zajma Europske investicijske banke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć i dalje stiže SAD će Ukrajini osigurati 250 milijuna dolara vrijedno oružje: U rukama Kongresa odluka teška 61 milijardu dolara

"Dio sredstava će se utrošiti za uređenje kapaciteta za održavanje, a drugi dio za kupnju novih vlakova. Ukupno će se nabaviti 14 vlakova, od čega je njih šest za povezivanje Zagreba i Splita, dok su preostalih osam elektrobaterijski vlakovi. Dio elektrobaterijskih vlakova je predviđen za splitsko i istarsko područje", kaže Ukić.

Cilj je da se novim vlakovima vožnja od Zagreba do Splita i obratno skrati na četiri i pol sata, a Ukić vjeruje da će do kraja desetljeća to biti moguće. Do kraja 2027. godine bi u infrastrukturu trebalo biti uloženo sto milijuna eura, sa ciljem da vlakovi dostižu brzinu od 160 kilometara na sat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene