Sljedeća godina donosi brojne promjene koje će utjecati na cijene. Od cijene hrane do naftnih derivata, stručnjaci najavljuju da će sljedeće godine stanje kućnih budžeta građana biti bolje.

Galerija


Vladina odluka o sniženju PDV-a na hranu krenula je dobrim smjerom. Trgovački lanci već su se ovaj mjesec počeli nadmetati za kupce pa najavljuju pojeftinjenja od 300 pa do čak 2000 proizvoda u svojim trgovinama.

Vezani članci Cijene nekretnina Pao promet nekretninama, ali ne i cijene: "Doći će do velikog segmentiranja tržišta, a ovi stanovi neće pojeftiniti" Slika nije dostupna 100 kuna danas i prije godinu dana: EVO RAZLIKE!

Nedjeljni ručak od kilograma teleće lopatice, krumpira i zelene ajsberg salate te po kilogram jabuka i naranči danas bi, prema cijenama jednog od trgovačkih lanaca, stajalo 77 kuna. Od sljedeće godine taj bi iznos trebao biti niži za 7,5 kuna, a neki su trgovački lanci već u prosincu počeli spuštati cijene.

Tržnica/Ilustracija (Foto: AFP)
Cijena hrane u 2018. i 2019. godini (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Osim proizvoda u trgovinama, i bezreceptni lijekovi će biti jeftiniji. Zbog nižeg PDV-a građani će jeftinije liječiti simptome gripe, prehlada ili viroza. Tako će sveukupan iznos tableta za snižavanje temperature, kapi za nos i pastila za grlo, biti tridesetak kuna niži.

Dobre vijesti po pitanju nekretnina, naftnih derivata, inflacije...

Iako će se državni poticaji nastaviti i 2019. godine, isto neće biti i s ovogodišnjim rastom cijena stanova.

"Očekujemo stabilizaciju cijena nekretnina na sadašnjim razinama. Može doći do blagih pomaka prema gore, ali očekujemo cijene na sadašnjim razinama", rekao je Boro Vujović iz Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK.

Iako tržišni rat najvećih proizvođača čini situaciju vrlo neizvjesnom, cijene nafte su u padu.

"Možemo se nadati da će se ta tendencija nastaviti. To će dovesti do zadržavanja cijena na današnjem nivou od 50 dolara po barelu. Možda će nešto čak ići dolje, što znači da će građani imati jeftinije derivate", rekao je naftni stručnjak Davor Štern.

Ekonomisti sljedeće godine očekuju nižu stopu inflacije.

"Zamijetili smo nešto veću stopu rasta cijena ugostiteljskih usluga, tako da je moguće da se to prelije i na 2019. godinu. Međutim, dominiraju ublažavajući pritisci na rast cijena", rekao je Zvonimir Savić, ekonomski analitičar HGK.

Iz Ministarstva energetike ne očekuju poskupljenje struje, ali bi ovog proljeća mogao poskupiti plin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr