Obavijesti Video Pretražite Navigacija
možete se zaštititi

Liječnici u strahu zbog smrti dječaka? Gotovo pola slučajeva Gripe u Hrvatskoj prijavljeno u - Metkoviću

Dom zdravlja u Metkoviću (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dom zdravlja u Metkoviću (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dom zdravlja u Metkoviću (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dom zdravlja u Metkoviću (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dom zdravlja u Metkoviću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Sezona je gripe, a u najjužnijoj županiji Hrvatske liječnici su zatrpani poslom. Najviše je oboljelih u Metkoviću, gradu koji tek čeka pravni rasplet zbog nesavjesnog liječenja dječaka. Struka poziva na cijepljenje protiv gripe.

Od 247 prijavljenih slučajeva gripe u Hrvatskoj, čak 107 ih je s krajnjeg juga - samo iz okolice Metkovića 105 slučajeva.

Pročitajte i ovo Laboratorij - 1 Reagiralo ministarstvo Laboratorijski rat na jugu Hrvatske: Imoćani preoteli Metkoviću biokemičarku, pacijenti u neizvjesnosti Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih

Prijave virusa gripe iz okolice Metkovića mogu biti iz više razloga smatra struka.

"Može se pretpostaviti da liječnici zbog nedavne nesretne smrti dječaka više prijavljuju slučajeve oboljelih od gripe, a možda je i razlog što kolege u ostalim dijelovima Županije još nisu prepoznali gripu“, kaže Miljenko Ljubić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Slabost tijela, bolovi, visoka temperatura i kašalj neki su od simptoma gripe. Tijek trajanja bolesti je oko 7 dana ako nema komplikacija. Najveći problem je za kronične bolesnike.

"Često su i komplikacije koje su najčešće upala gornjeg i donjeg respiratornog sustava, bilo da se radi o pneumonijama, sinuzitisima ili nažalost septičnim stanjima“, kaže Stjepan Đuričić, infektolog OB Dubrovnik.

Gripe često donose i upale pluća, a pritisak je na hitne bolničke prijeme.

Kada bi se 20 do 30 posto građana cijepilo, mogli bi zaštititi i sebe i svoju okolinu, te spriječiti potencijalne komplikacije.

"Posebice apostrofiram cijepljenje kroničnih bolesnika, kardioloških, plućnih i onkoloških, koji nisu cijepljeni i koji dolaze u prilično lošem stanju, sa svim svojim kroničnim bolestima i onda su to prilično teške situacije i situacije koje česti završavaju sa skrbi u jedinicama intenzivnog liječenja s respiratorima", kaže Đuričić, dodajući da se sve to može ublažiti ili spriječiti cijepljenjem.

Učestalija oboljenja očekuju se kada se učenici vrate u škole s praznika, za takve pacijente najvažnija je izolacija upravo kako se ne bi ugrozilo kronične bolesnike, trudnice i starije osobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene