Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglave cijene nekretnina

Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj: Iako se ministar hvali, nekima ni krediti ne mogu pomoći

Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Ministar graditeljstva pohvalio se rekordnim brojem prijava za subvencionirane stambene kredite. No, nekima ti krediti ne pomažu.

Dubrovnik ima najskuplje kvadrate u Hrvatskoj, a problemi su i s najmom i kupnjom nekretnina. Miho Kristić iz Dubrovnika već dvije godine traži kuću koju si može priuštiti. ''U principu se vrlo rijetko pojavljuju slobodne kuće na tržištu, i to su cijene iznad milijuna eura većinom'', govori Miho.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

Prošle godine za subvencionirane kredite iz Dubrovačko-neretvanske županije prijavilo se tek 22 kandidata, a iz grada Dubrovnika bile su samo četiri prijave. Taj podatak toliko ne čudi kada znamo da je prosječna cijena kvadrata u Dubrovniku oko 3 i pol tisuće eura.

''Razlog tome je što su krediti ograničeni s 1500 eura po kvadratu ili ukupne vrijednosti 100 tisuća eura , a prosječna vrijednost stambenog prostora na dubrovačkom području je najmanje duplo veća'', kaže Igor Koprivica iz Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HGK dubrovačko-neretvanske županije.

Usporedbe radi, prosječna cijena po metru četvornom u Zagrebu, gdje je najviše prijavljenih za subvencionirane kredite, iznosi oko 1600 eura, što je upola niže nego u Dubrovniku, a prosječne plaće u Zagrebu su veće. ''Drugi razlog je jer je Dubrovnik u najvećoj stopi. Olakšica je najmanja za takvu vrstu kredita i ne mogu pomoći jednoj mladoj obitelji za rješavanje stambenog pitanja'', ističe Koprivica.

Kolike su razlike u Hrvatskoj, govori i podatak kako kvadrat kuće u Dubrovniku prosječno stoji oko 4600 eura, a u Vukovaru samo 390 eura.

Dubrovnik problem pokušava riješiti POS-ovim stanovima za mlade obitelji. U planu je gradnja 50 stanova koje će korisnici plaćati 1500 kuna na mjesec, a nakon 10 godina moći će ih otkupiti. No, i to će se čekati još barem tri godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene