Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Manjak školovanog kadra

U kojoj je fazi prikupljanje podataka s letjelice koja je pala kod Jaruna? "To moraju biti istražitelji koji su posebno obučeni za takve stvari"

Aktualno Galerija Letjelica Letjelica Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 1 Letjelica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 2 Letjelica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Letjelica - 3 Galerija 1/4 >>
"Da, točno je ono što je rekao Banožić. Na letjelici je bio eksploziv'', rekao je večeras predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tko nam je poslao letjelicu s bombom i zašto?

Kao da kratera nije ni bilo! Rupa je zatrpana, a mjesto pada bespilotne vojne letjelice je počišćeno. O kršu i lomu svjedoče oštećena vozila. Četiri dana od nesreće - stanovnici glavnog grada zabrinuti za svoju sigurnost, s brojnim upitnicima. Zašto je i odakle grdosija od šest tona doletjela, je li u nju uistinu bila ugrađena bomba i je li eksplodirala pri udaru o tlo?

"Želim znati samo da smo mi kao država i ljudi sigurni i da se ove stvari ne događaju, jer smo ni krivi ni dužni mogli nastradati svi, zbog ludosti koje se u svijetu događaju", rekla je Marija.

Krhotine i pronađeni dijelovi letjelice vještače se podalje od javnosti! Istraga je u rukama civilnih i vojnih istražitelja, ali i državnog odvjetništva. Analizira se dosad prikupljeno. Neslužbeno doznajemo da su oko 80 posto prikupljenih fragmenata već posložili, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Vjerujem da su oni našli tragove nekakvog eksploziva, odnosno, raketnog goriva i sumnja je na bombu koja bi eksplodirala. Međutim, da je unutra bila bomba u krugu od najmanje 100 metara bilo bi dosta toga uništeno.

Mogao je biti instaliran uređaj za automatsko uništenje podataka koji su snimljeni - i to je jedna od opcija", pojasnio je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević.

Smatra da ne treba žuriti sa zaključcima i upozorava na manjak školovanog kadra koji može rekonstruirati slučaj. "Mi zapravo nemamo nekakvu službu koja bi bila visoko specijalizirana za takve stvari, jer to moraju biti istražitelji koji su posebno obučeni i evaluirani za takve stvari", napominje Milošević.

Pročitajte i ovo Saniran teren pada letjelice - 3 Istraga u tijeku Saniran teren na mjestu pada letjelice, građani traže odgovore: "Mogli smo nastradati ni krivi ni dužni"

Pročitajte i ovo Što znamo o srušenoj letjelici - 1 Istraga u tijeku Izvor iz MORH-a: Pronađena je aviobomba teška do 120 kilograma, eksplodirala je pod zemljom

Istražitelji vjeruju da podaci o letu nisu do kraja oštećeni i da će doznati je li izviđačka letjelica tehnički dorađivana. Je li doletjela s ruske ili ukrajinske bojišnice - slučajno ili namjerno - i s kojim to točno ciljem?

Sva saznanja trebali bi podijeliti i s partnerima iz NATO-a. Istraga sa svim forenzičkim vještačenjima mogla bi potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.  

Cijeli prilog o istrazi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene