Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drugi na područje nato-a

Nakon incidenta u Hrvatskoj dron pao i u Rumunjskoj: Navodno se radi o izviđačkoj letjelici Orlan 10

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema lokalnim izvješćima, bespilotna letjelica ruske proizvodnje srušila se na sjeveru Rumunjske. To je drugi takav incident u nekoliko dana na području NATO-a.

Rumunjsko javno tužiteljstvo pokrenulo je istragu nakon otkrića "bespilotne letjelice" u sjevernoj četvrti Bistriţa-Năssăud. Srušeni uređaj je očito dron ruske proizvodnje, javlja agencija AP.

Prema portalu Defense Romania, koji tvrdi da je procijenio slike olupine i izvještaje regionalnih medija, navodno je riječ o izviđačkom dronu Orlan 10. To je višenamjenska bespilotna letjelica srednjeg dometa (UAV) koju je razvila ruska tvrtka Special Technology Center (STC) za rusku vojsku.

 

 

Policija u Bistriţi priopćila je kako je mladić pronašao dron u polju u blizini svoje kuće. Budući da letjelica očito nije imala nikakve oznake, "podrijetlo zrakoplova nije se moglo razjasniti, a nije se mogao identificirati ni njegov vlasnik", navodi Županijsko tužiteljstvo u Cluju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "DOŠLO JE DO EKSPLOZIJE" Plenković: "Točno je, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Francuska će nam pomoći u kontroli zračnog prostora"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOMENTAR SAŠE VEJNOVIĆA "Ne gledajte gore, a ni dolje!": Potpuni komunikacijski promašaj o padu letjelice na Zagreb

 

 

UAV Orlan 10 namijenjen je raznim misijama, uključujući zračno izviđanje, promatranje, praćenje, potragu i spašavanje, borbenu obuku, ometanje, detekciju radio signala i praćenje ciljeva u teško dostupnim područjima. Raspon krila mu je 3,1 m, a aerodinamički trup dugačak dva metra. Težina ovog UAV-a može varirati od 12,5 kg do 16,5 kilograma. Dron se lansira pomoću sklopivog katapulta, a njegovo slijetanje se vrši uz pomoć padobranskog sustava za slijetanje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene