Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nisu upleteni u aferu

Mađarski članovi Uprave Ine Ferenc Horváth i József Simola podnijeli su ostavke

Dva člana Uprave Ine iz Mađarske su dala ostavke, dok se hrvatski članovi i dalje drže za svoje fotelje.

Dva mađarska člana Uprave Ine dala su ostavke nakon što je isto učinio predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

"Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli su ostavke 16. rujna 2022., unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza. Obojica će nastaviti obnašati dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije", objavila je Ina na Zagrebačkoj burzi u petak.

 

S druge strane, iako je Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem od Nadzornog odbora Ine tražila razrješenje hrvatskih članova Uprave te kompanije, troje hrvatskih članova Uprave - Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić - ostavku još nije dalo.

Pljačka Ine u aferi s plinom najveća je afera u Hrvatskoj povijesti. Strateška tvrtka oštećena je za više od milijardu kuna u razdoblju od lipnja 2020. do kolovoza 2022. U akciji USKOK-a pao je direktor Sektora trgovine prirodnog plina u Ini Damir Škugor, zatim Josip Šurjak (inače predsjednik HOK-a) i njegov poslovni partner Goran Husić, bili su privedeni i Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Oni su od Ine plin kupovali jeftino, a zatim su ga, neovisno o stvarnoj tržišnoj cijeni, prodavali skupo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene