Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

Djevojčica Lava započinje s liječenjem u Los Angelesu: Za Provjereno se javila iz američke bolnice!

Malena Lava - 6
Malena Lava - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Malena Lava - 6 Malena Lava - 6 Foto: DNEVNIK.hr Malena Lava - 5 Malena Lava - 5 Foto: DNEVNIK.hr Malena Lava - 1 Malena Lava - 1 Foto: DNEVNIK.hr Malena Lava - 2 Malena Lava - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Malena Lava - 3 Galerija 1/6 >>
Priča koju je Provjereno donijelo u studenom, o lijeku Zolgens i malenoj Lavi koja boluje od spinalne mišićne atrofije, dobila je svoj nastavak. Nepunih šest mjeseci nakon što je njezina priča izazvala nacionalnu humanitarnu akciju, ekipi Provjerenog Lava i njezina majka Petra javile su se iz Los Angelesa, gdje čekaju početak liječenja.

Put do ovog trenutka bio je trnovit jer su se u pokušajima da Lavi osiguraju liječenje u Hrvatskoj njezini roditelji suočavali s brojnim odbijenicama.

"Bilo nam je rečeno da će neuropedijatrijski tim razmotriti naš zahtjev, ali nažalost sredinom 12. mjeseca dobili smo službenu odbijenicu od KBC-a Zagreb za doziranje Zolgensmom", otkrila je Lavina majka Petra te dodala: "Sada smo u situaciji da je hrvatski narod prikupio enormno visoku cifru od 2,4 milijuna eura za lijek koji se nalazi na HZZO-ovoj listi, za lijek za koji je ona po svakoj drugoj smjernici kandidat, osim po smjernici HZZO-a i KBC-a Zagreb, i to je prilično frustrirajuće. Tražili smo da se dopusti da mi sami platimo, ali da dijete bude dozirano u Zagrebu, što nam je također odbijeno."

Pročitajte i ovo Koncert za život 5. prosinca u Lisinskom "Noći Orijenta" na tradicionalnom Koncertu za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja

Pročitajte i ovo Lava ide na liječenje u SAD - 2 trpi velike bolove Malena Lava na putu prema SAD-u: "Uzbuđeni smo i zahvalni ljudima"

Zbog odlaska u Ameriku iznos potreban za Lavino liječenje znatno je narastao, a dok roditelji osjećaju neizmjernu zahvalnost prema ljudima koji su sudjelovali u donacijama, istovremeno su nezadovoljni odlukom zdravstva zbog koje na nekoliko mjeseci moraju pauzirati svoje živote.

"Recimo da je najveći apsurd što moramo u Los Angeles, a ne da to obavimo u Zagrebu. Ali sad ćemo pauzirati život na minimalno četiri mjeseca pa ćemo ga nastaviti najesen", govori Lavin tata.

Pročitajte i ovo Lava - 1 Lavina dobrote ''Ratnica je pobijedila!'' - Skupljen je sav novac potreban da mala Lava dobije lijek u Americi

Pročitajte i ovo Petra Petrušić ujedinila Hrvatsku Lavina mama Petra: "Odlučili smo osnovati zakladu kroz koju ćemo u fokus staviti rehabilitaciju djece s neuromuskularnim oboljenjima"

Lijek koji Lava trenutačno čeka u istoj američkoj bolnici primila je djevojčica Sofija, koja je prije nekoliko godina ujedinila susjednu Srbiju. O njezinu iskustvu za Provjereno su progovorili članovi njezine obitelji, a cijelu priču ne propustite pogledati večeras na Novoj TV!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene