Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio DIRH

Stigli preliminarni rezultati o zagađenju hrane u Osijeku nakon katastrofalnog požara

Stigli su preliminarni rezultati DIRH-a analize bilja, hrane i hrane za životinje u Osijeku nakon teškog požara u tvrtki za zbrinjavanje otpada.

Državni inspektorat objavio je preliminarne rezultate analize bilja, hrane i hrane za životinje u Osijeku i okolnim naseljima nakon što je tamo gorjela Drava Internatonal.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon požara u objektu za gospodarenja otpadom u Osijeku inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i veterinarska, kao što smo prije i objavili, kontinuirano uzorkuju tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području nedaleko od požarišta.

Uzimajući u obzir intenzitet požara i vrstu materijala koji je gorio uzeti uzorci, njih 100 analiziraju se na sljedeće parametre: teški metali (olovo i kadmij), policiklički aromatski ugljikovodici (PAH); dioksini, furani, poliklorirani bifenili (PCB) i organoklorirani pesticidi, a u sirovini za stočnu hranu analiziraju se: teški metali, dioksini i PCB.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snažan vjetar VIDEO Stravični prizori olujnog nevremena: Majka spavala s bebom, a onda je Ciaran provalio u njihov dom

Od ukupno uzetih 100 uzoraka njih 10 odnosi se na tlo, 30 uzoraka je primarnih proizvoda s polja (soja, šećerna repa, kukuruz, kadulja, djetelina i dr.), 40 uzoraka voća i povrća s tržišta (jabuke, rajčice, kupus, salata, buća, krastavci i dr.), 10 uzoraka jaja i mlijeka i 10 uzoraka stočne hrane.

Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu izradila je preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove za 31 uzorak i to 20 uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta i 11 uzoraka primarnih proizvoda.

Na temelju ispitanih parametara, prema zaključku preliminarne procjene, ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta hrane.

Pročitajte i ovo Jean-Michel Nicolier i Ivan Penava Zbog fotografije nastao skandal Preokret u slučaju plakata za Dan Vukovara: Nakon majke, oglasio se još jedan član obitelji Jean-Michela Nicoliera

Sukladno Zakonu o službenim kontrolama analize se provode u ovlaštenim nacionalnim laboratorijima, a dio analiza za koje u Hrvatskoj nema ovlaštenih laboratorija se obavljaju u akreditiranim EU laboratorijima.

Napominjemo kako su ovo preliminarni rezultati, a inspekcije Državnog inspektorata paralelno sa zaprimanjem rezultata laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere", napisali su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene