Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković o rezoluciji UN-a: "Naša pozicija je ispravna i nije ugrozila Hrvatsku, ponajmanje u sigurnosnom smislu"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Tom Dubravec/Cropix +0 Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
U uvodnom govoru na sjednici Vlade premijer Plenković komentirao je rezoluciju UN-a, ali i najnovije podatke o inflaciji u Hrvatskoj.

"Vidjeli ste podatak za inflaciju u listopadu. Inflacija je usporila na 5,8 posto na godišnjoj razini. Cijene energije na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježe pad, a zabilježen je i pad cijena hrane. Na ovakve trendove utjecao je i peti paket mjera Vlade. Očekujemo daljnji pad inflacije", rekao je premijer Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade. 

"Što se tiče rezolucije u UN-u, podsjetit ću da je riječ o rezoluciji koja nema obvezujući karakter. Smatramo da nije primjerena izjava u kojoj se ne osuđuje Hamasov napad na Izrael.

To nas je podsjetilo i na izjave od prije 30-ak godina kada se govorilo da se zna tko je agresor pa ga ne treba imenovati.

Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana nego treba zauzimati principijelne stavove.

Naša pozicija je ispravna i nije ugrozila Hrvatsku, ponajmanje u sigurnosnom smislu", rekao je Plenković i dodao kako smatraju da je puno primjerenije da se pokuša usvojiti nova rezolucija, na čemu se trenutno radi u Vijeću sigurnosti, koja bi osudila Hamasov teroristički napad, te da će Hrvatska takvu rezoluciju podržati političkim stavom i eventualnim kosponzoriranjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Iz Gaze je evakuirano 15 hrvatskih državljana koji su sada u Egiptu, napomenuo je. 

"Želim zahvaliti naporima naših diplomatskih predstavnika, osobito u Egiptu i u Katru, i zahvaliti katarskim vlastima koje su posredovale u ovom konkretnom slučaju", rekao je Plenković.

"Radi se i na tome da još osam hrvatskih državljana izađe iz Pojasa Gaze, pređe granicu i ode u Egipat", dodao je.

U Pojasu Gaze je prema podacima hrvatskog ministarstva vanjskih poslova 47 hrvatskih državljana, a 23 ih je zatražilo evakuaciju.

"Ispunili smo dodatne kriterije te će nam do kraja mjeseca komisija uplatiti novih 700 milijuna eura čime smo dosad ispunili 104 od 104 reforme indikatora i Hrvatska će tako doći do uplaćenih 2,9 milijardi eura”, rekao je o provedbi NPOO-a. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene