Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nešto ne štima

Detalji ostavke šefice USKOK-a: Otkriveno zašto Marušić nije obavijestila DORH o slučaju službenog vozača

Aktualno Galerija Ostavka šefice USKOK-a - 4 Ostavka šefice USKOK-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ostavka šefice USKOK-a - 3 Ostavka šefice USKOK-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ostavka šefice USKOK-a - 2 Ostavka šefice USKOK-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ostavka šefice USKOK-a - 1 Ostavka šefice USKOK-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Neven Antić, odvjetnik Galerija 1/7 >>
Ne stišavaju se reakcije na razrješenje Vanje Marušić s jedne od najvažnijih funkcija u zemlji! Detalji koji stoje iza razloga ostavke sve su bizarniji. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Ni Vanja Marušić ni Zlata Hrvoj-Šipek o velikoj aferi razrješenja nemaju ni riječi objašnjenja. Detalje nema ni premijer.

"Ja ću svakako nastojati, jer danas nismo stigli, imali smo uži kabinet i dolazili smo u Dubrovnik, nastojat ću osobno razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom da pobliže shvatim o čemu se radi", rekao je Andrej Plenković.

"Što se nas tiče, to je interna stvar DORH-a i oni su ti koji o toj temi trebaju objasniti javnosti sve okolnosti", kaže premijer.

Pročitajte i ovo Ministar Ivan Malenica u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Gost Dnevnika Nove TV Malenica: "Glavna državna odvjetnica zatražila je od ravnateljice USKOK-a da da ostavku. Posrijedi je prometna nesreća s većom materijalnom štetom"

Do razrješenja je došlo zbog poteza Marušić nakon prometne nesreće koju je početkom prošle godine skrivio njezin službeni vozač, službenim vozilom. Šteta na vozilu je oko 100 tisuća kuna, na teret državnog proračuna.

Vozilo nije imalo kasko-osiguranje. Odvjetnik Mićo Ljubenko ne zna zašto je to tako. "Očekivalo bi se, ali to ne znači da je obveza. Nitko ne zna statistiku, ali možemo reći da pola poslodavaca ima kasko, pola nema", kaže.

Pročitajte i ovo Ante Nobilo, odvjetnik Zatražila razrješenje Odlazak Vanje Marušić s čela USKOK-a iznenadio struku, reagirala i oporba: "Naravno da su svi pomislili da je razlog neke principijelne prirode"

DORH-u je sporno što ih Vanja Marušić nije obavijestila o slučaju, nije pokrenut disciplinski postupak protiv vozača niti je namirio štetu, a sad i ne može jer je nastupila zastara. Odvjetnik Neven Antić do prije nekoliko godina i sam je bio tužitelj.

Ostavka šefice USKOK-a - 3 Neven Antić, odvjetnik (Foto: DNEVNIK.hr)

"Iznenadila me ta vijest, a iznenadili su me i razlozi koji su navedeni da kolegica Marušić odstupa s dužnosti", kaže Antić, koji smatra da nekakva prometna nesreća koja se dogodila njezinu vozaču "nije takav razlog da odstupi s dužnosti. Postoje li tu neki drugi razlozi, ja tu ne mogu ulaziti", rekao je odvjetnik.

Pročitajte i ovo Željka Mostečak nakon iznenadne ostavke Ovo je nova šefica USKOK-a? Srušila je Sanadera, ali tužba za korumpiranost Kalmete joj je propala

Marušić ne želi osobno odgovarati na pitanja zašto je pristala na opciju dobrovoljnog razrješenja ako smatra, kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, da je imala ovlasti ne tražiti od vozača da namiri štetu jer je i Prekršajni sud, kad mu je određivao kaznu, zaključio da nije bilo grubog kršenja propisa, vratio mu vozačku i kaznio ga novčano.

Vanja Marušić smatra i da nije trebala obavijestiti DORH jer nema tu zakonsku obvezu osim za važnije kaznene predmete. DORH pak tvrdi da je trebala i njih obavijestiti, ali i Ministarstvo pravosuđa kako bi mogli pokrenuti postupak protiv vozača.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Ozbiljne optužbe Grmoja o ostavci ravnateljice USKOK-a: "Neki govore da je željela oprati svoj obraz i pokrenuti istrage protiv Andreja Plenkovića i ministra Banožića"

Odvjetnik Anto Nobilo smatra kako glavnoj državnoj odvjetnici "ne možemo prigovarati jer objektivno jesu načinjeni neki propusti i ona može reći 'mi smo državni odvjetnici koji druge gonimo i zbog manjih propusta i mi moramo biti sveci, moramo biti čisti imamo visoke kriterije' i ona to može opravdati", uvjeren je Nobilo.

Da nešto ne štima, bilo je jasno još prije godinu i pol na glasovitoj press-konferenciji i priči o istrazi protiv Gabrijele Žalac.

Upitana u studenom 2021. godine o tome znači li da je ravnateljica USKOK-a nije obavijestila da se ne radi na predmetu Žalac iz Afere Softver, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek odgovorila je kratko: "Ne!"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PROMETNA POVEZANOST Premijer se prošetao stonskom obilaznicom pa komentirao aktualna zbivanja: "Osobno ću razgovarati s Hrvoj Šipek"

Anto Nobilo dodaje: "Meni se čini da je USKOK i solirao u nekim slučajevima kao slučaj Horvat i tako dalje, gdje Zlata Hrvoj-Šipek nije bila u potpunosti ili uopće uključena u te akcije i ova je situacija Zlati Hrvoj-Šipek došla ko naručena da zatraži ostavku od ravnateljice."

Nju nakon razrješenja čeka povratak u DORH, na mjesto zamjenice glavne državne odvjetnice, zaključuje novinarka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene