Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPOKON PRED NOVINARIMA

Ravnateljica USKOK-a priznala da su europskom tužitelju dostavili podatke o Žalac tek na njihov zahtjev: "To bi se moglo nazvati propustom"

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić na konferenciji za novinare osvrnule su se na najnovije skandale vezane za optužnicu u slučaju Agrokor te uhićenja, kao i na slučaj Gabrijele Žalac.

"Neugodno mi je zbog negativnog konteksta u koji se stavlja Državno odvjetništvo, ali ne i zbog onoga što radimo. Svoj posao radim dobro. Kad počinjete saditi, treba vremena da se vide plodovi", kazala je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u srijedu na konferenciji za novinare.

O svojoj ostavci, kako je kazala, uopće ne razmišlja.

"Vi možete tumačiti da je to fijasko, ali ja to ne smatram. Kad se radi o tako složenim vještačenjima, naravno da je skupo i vrlo dugo traje", rekla je Hrvoj Šipek osvrćući se na slučaj Agrokor.

Vanja Marušić iz USKOK-a također je izjavila kako svoj posao radi pošteno i zakonito, a ne postupajući po nalozima i pod pritiscima.

Agrokor se nastavlja nakon što se predmet očisti od kontaminiranih dokaza

Tijekom izvida koje je radio USKOK pokazalo se da ne postoje osnove sumnje za pokretanje postupka protiv osumnjičenih osoba, pa nije bilo izbora nego povući optužnicu u slučaju Agrokor, istaknule su u srijedu glavna državna odvjetnica i ravnateljica USKOK-a.

"Državno odvjetništvo nije odustalo od optužnice u slučaju Agrokor. Nastavit ćemo rad kad se predmet očisti od kontaminiranih dokaza na kojima je radila bivša zamjenica Županijskoga državnog odvjetnika", kazala je Hrvoj Šipek te dodala kako odustajanje od optužnice nije blamaža DORH-a. 

Na pitanje zašto prije godinu i pol dana nisu odustali od optužnice, Hrvoj Šipek je kazala kako tada nisu postojale indicije o umiješanosti bivše zamjenice Županijskoga državnog odvjetnika.

"U tom trenutku se pristupilo analizi podataka i tek onda se došlo do podataka koje imamo", kazala je Hrvoj Šipek.

Vještačenje povjereno revizorskoj tvrtki kojoj je povjereno zbog stručnosti i jer takvih revizorskih kuća ima malo, kazala je.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić izjavila je kako je istraga vođena u predmetu Janafa dovela do realizacije jučerašnjih uhićenja pet osoba među kojima je zamjenica Županijske državne odvjetnice, njezina supruga i još nekoliko osoba.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić kazala je kako se u javnosti plasira kao ekspresno odbacivanje optužnice Agrokor, no to prema njezinim riječima nije istina, jer je USKOK zaprimao jako puno prijava. Stav USKOK-a nazvala je ispravnim.

Neizvještavanje nije bilo u funkciji prikrivanja

O predmetu Sotvfer u kojem se sumnjiči Gabrijela Žalac, govorila je Vanja Marušić, istaknuvši kako ga je otvorio USKOK temljem medijskih napisa. Provodili su višemjesečne izvide te prikupljali dokumentaciju, navela je. 

"Meritorna odluka nije donesena jer sukladno svim izvidima nismo mogli utvrditi dostatan stupanj osnovane sumnje za otvaranje istrage", kazala je Marušić te dodala kako je sve dostavljeno Uredu europskog tužitelja. Ponovila je kako nije bilo zataškavanja predmeta.

"Prijava OLAF-a nije dostavljena nama, nego Uredu europskog tužitelja", kazala je Marušić te ponovila kako je slučaj Softver u jednom trenutku bio statistički zatvoren (zbog nedostatnih osnova sumnje), ali ne i mrtav, odnosno definitivno završen. Ured europskog tužitelja obavijestili su kasnije o svemu što se radilo", kazala je.

"Činjenica neizvještavanja nije bila u funkciji prikrivanja", kazala je Marušić, potvrdivši da su Uredu europskog tužitelja dostavili sve podatke tek na njihov zahtjev, a ne ranije. To bi se moglo nazvati propustom, kazala je, ali istaknula da bi pogreška bila neprocesuiranje.

"Rezultati istrage u predmetu Rimac su doveli do samog predmeta", rekla je ravnateljica USKOK-a.

Zlata Hrvoj Šipek htjela je razjasniti odnose između DORH-a, USKOK-a i Ureda europskog tužitelja. U počecima rada Ureda moguće je da dođe do nesporazuma, kazala je te dodala kako vjeruje da se u slučaju Sofver ne radi o nesporazumu koji se ne može riješiti.

Četiri i pol milijarde europskog novca trenutno su obuhvaćene radom Europskog tužitelja - najveći iznos odnosi se na Njemačku, a radi se i na istragama u Italiji, navela je Hrvoj Šipek.

"Delegirani tužitelji su u neposrednoj komunikaciji s Uredom europskog tužitelja, mi nemamo saznanja o detaljima predmeta", rekla je glavna hrvatska tužiteljica.

Pripadnici pojedinih skupina koji imaju političke ili neke druge interese plasiraju teze o Državnom odvjetništvu i njegovu navodnom radu pod utjecajem politike, kazala je u srijedu Zlata Hrvoj Šipek.

Pitanjem reakcije ovog društva mogli bi se zabaviti sociolozi

Glavnu državnu odvjetnicu naljutilo je što novinari stalno spominju izjave branitelja, kao i teza o nepovjerenju građana u tužiteljstvo.

"Pitanjem reakcije ovog društva mogli bi se zabaviti sociolozi", kazala je Hrvoj Šipek.

Tijekom ove godine vođeno je i pokrenuto pet stegovnih postupaka protiv zamjenika tužitelja, a bit će ih još - najavila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Drago mi je što je prihvaćen moj prijedlog o podjeli Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu na dva odvjetništa - kazneni i građansko, kazala je Zlata Hrvoj Šipek te naglasila kako se očekuje i koordinacija rada i uspostava rada svih državnih odvjetništava.

U pet mjeseci otkako je održala prvu konferenciju za novinare puno toga se dogodilo, kazala je Hrvoj Šipek. Kao uspjehe tužiteljstva navela je DORH-ov uspjeh u međunarodnoj investicijskoj arbitraži od 71 milijun eura, kao i S 300 - 200 milijuna dolara težak slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRO OBRAĆANJE Todorić se oglasio nakon povlačenja optužnice za aferu Agrokor: "Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, ali sada je došao kraj"

U utorak su iz DORH-a objavili kako je zbog dorade predmeta povučena optužnica protiv 15 optuženika u slučaju Agrokor. Isti dan u Zagrebu su uhićeni bivša zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, njezin suprug Goran Puklin, osumnjičen u aferi Janaf te Piruška Canjuga, bivša članica Uprave Agrokora.

Pročitajte i ovo Kuća Piruške Canjuge i automobili istražitelja NOVA AKCIJA USKOK-a Nobilo uhićenja dovodi u vezu s povlačenjem optužnice za Agrokor: "Htjeli su spriječiti saslušanje ovog čovjeka..."

Slučaj Agrokor predsjednik Zoran Milanović nazvao je blamažom tužiteljstva, a ustvrdio je i da DORH nije radio ništa po predmetu Žalac. I odvjetnik Anto Nobilo istaknuo je kako bi trebalo istražiti zašto tužiteljstvo u tom slučaju nije odradilo svoj posao. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene