Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon iznenadne ostavke

Ovo je nova šefica USKOK-a? Srušila je Sanadera, ali tužba za korumpiranost Kalmete joj je propala

Željka Mostečak
Željka Mostečak Foto: Cropix
Šefica USKOK-a Vanja Marušić podnijela je ostavku iz ''osobnih razloga''. Već se nagađa o njezinoj nasljednici.

S funkcije šefice USKOK-a odlazi Vanja Marušić. Zatražila je razrješenje zbog osobnih razloga, kako je izvijestio DORH, dok je ministar Ivan Malenica u Dnevniku Nove TV potvrdio da su razlog propusti u postupanju nakon što je vozač Vanje Marušić početkom prošle godine skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom na službenom vozilu.

Riječ je o šteti od oko sto tisuća kuna na teret državnog proračuna. Ono što je DORH-u sporno jest, kako doznajemo, što Marušić nije obavijestila ni DORH ni Ministarstvo pravosuđa niti je pokrenut postupak protiv vozača, niti je namirio materijalnu štetu, a nastupila je zastara. Reakcije na taj slučaj ne prestaju.

"Naravno da su svi pomislili da je razlog neke principijalne prirode, ali otkrilo se da se radi o banalnom razlogu, ali to me ne čudi. Na ključnim stvarima nema odgovornosti državno odvjetništvo. Njih nitko ne kontrolira, nisu kažnjeni zbog dobrog ili lošeg rada, nego padaju na banalnostima", rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

Ostavka dojučerašnje šefice USKOK-a tema je i u Saboru. Sve skupa im je, kažu, bizarno. Nikome nije jasno koji su na kraju pravi razlozi jer je nevjerojatno da Vanja Marušić sama nije obrazložila ostavku.

"Netko je očito bio kriv za tu prometnu nesreću i umjesto da ga plati svojim novcem, netko mu je očito omogućio da ga plati državnim, to je prvo kazneno djelo. A drugo, ako se to stvarno sve dogodilo, je li se možda zataškavalo?" pita Dario Hrebak (HSLS). 

"Ovo što čujemo i čitamo od jučer toliko je bizarno da bolje da ni ne gledamo ni ne slušamo. U normalnoj demokratskoj zemlji odlazak ravnateljice USKOK-a zaslužuje puno više objašnjenja i puno transparentniju situaciju nego što mi imamo danas", kaže Mišel Jakšić iz SDP-a. 

"Ako je u pitanju zataškavanje, je li se proveo neki postupak? Ako se nije proveo postupak da se to utvrdi, zašto se traži ostavka. Ako se proveo i utvrdilo se zataškavanje, kako je moguće da Vanja Marušić ostaje raditi u tom istom USKOK-u?" pita Ivana Kekin iz Možemo. 

Nova šefica Željka Mostečak? 

Nakon Marušićine ostavke počela su nagađanja o njezinoj nasljednici. U medijima se spominje Željka Mostečak, koja je jedna od zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoje Šipek. 

Radila je kao općinska državna odvjetnica u Velikoj Gorici, a zbog rezultata u procesuiranju gospodarskog kriminaliteta premještena je 2006. godine u USKOK.

Zastupala je optužbu u aferi Fimi media, a ta je pravosudna sapunica trajala više od deset godina. Sam spis imao je više od 50.000 stranica i na stotine svjedoka. U tom je postupku pravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader, ali i vladajući HDZ kao pravna osoba.

Saga je počela odlaskom Ive Sanadera 2010. godine iz Hrvatske. Optužnica je podignuta 2011. Prvo je suđenje počelo u travnju 2012., a završeno je u ožujku 2014., i to nepravomoćnom osuđujućom presudom. No, Vrhovni sud 2015. je srušio tu presudu i vratio sve na ponovljeno suđenje, koje je počelo u lipnju 2016. godine.

Ponovljeno suđenje trajalo je oko četiri i pol godine. Rasprava je stajala godinu dana zbog teške bolesti vlasnice Fimi Medie Nevenke Jurak, koja je u međuvremenu preminula. Koronavirus i potres također su zaustavili rasprave.

Sanader je konačno prema toj presudi osuđen na osam godina, a HDZ je u konačnici osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun. Sanaderu je potom zbog lošeg zdravstvenog stanja smanjena kazna na sedam godina. Mostečak je bila glavni tužitelj i u aferi Remorker – HAC.

Na optuženičkoj klupi tada je, između ostalih, bio i Božidar Kalmeta.

Pročitajte i ovo Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 1 Iscurili detalji Otkriven razlog naglog odlaska ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, sve je povezano s njezinim službenim vozačem  

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta oslobođen je optužbi da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Pročitajte i ovo Ministar Ivan Malenica u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Gost Dnevnika Nove TV Malenica: "Glavna državna odvjetnica zatražila je od ravnateljice USKOK-a da da ostavku. Posrijedi je prometna nesreća s većom materijalnom štetom"

Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa, kojem je bio na čelu, oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media, kojoj se sudilo za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene