Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iscurili detalji

Otkriven razlog naglog odlaska ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, sve je povezano s njezinim službenim vozačem

Aktualno Galerija Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 1 Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 3 Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 2 Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vanja Marušić Vanja Marušić Foto: Ronald Gorsic/Cropix +0 Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić danas je dala ostavku zbog osobnih razloga. Uživo u Dnevniku Nove TV detalje donosi reporterka Josipa Krajinović.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić danas je predala pisani zahtjev za prestankom rada u USKOK-u iz osobnih razloga. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da je Marušić zataškala prometnu nesreću s početka 2022. godine koju je izazvao službeni vozač.

Šteta je iznosila sto tisuća kuna. Marušić nije ništa poduzela ni kada je vozač proglašen krivim.

Od njega je trebao biti tražen povrat novca za štetu. Sve je otkriveno anonimnom predstavkom DORH-u.

Što se dogodilo?

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović kazala je da ostavka šefice USKOK-a ima drugu pozadinu.

"Ona nije sama od sebe tražila ostavku, već je bila suočena s informacijama koje je doznao DORH, a do tih saznanja o zataškavanju određenih događaja u samom USKOK-u od strane Vanje Marušić došli su putem anonimne predstavke", izvijestila je Krajinović.

"U prijavi je stajalo da je početkom 2022. godine njezin službeni vozač službenim automobilom skrivio prometnu nesreću, a Marušić nije učinila ništa. Vozač je prekršajno proglašen krivim, šteta na automobilu od oko stotinu tisuća kuna bila je namirena iz državnog proračuna umjesto da ju je namirio vozač", dodala je.

"Zlata Hrvoj-Šipek očito je tek kasnije doznala što se dogodilo i bila je to kap koja je prelila čašu. Nezadovoljstvo koje je već trajalo neko vrijeme u DORH-u, komunikacija s Vanjom Marušić, nezadovoljstvo s njezinim načinom upravljanja... Znamo da su se odnosi pogoršali na konferenciji za novinare kad su bile prisutne nakon afere softver", rekla je Krajinović.

Hrvoj-Šipek tražila nadzor rada

"Glavna državna odvjetnica tražila je nadzor u samom tom predmetu u kojem su izvide provodili u USKOK-u, ali nisu ni pokrenuli istragu. Istragu je u toj aferi pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja. Potom je Hrvoj-Šipek naložila nadzor državnoodvjetničke uprave i cijelog rada USKOK-a i tu su utvrdili određene propuste u vođenju USKOK-a, zbog čega je Zlata Hrvoj-Šipek bila nezadovoljna Vanjom Marušić", kazala je Krajinović.

Ovo je velik problem za sam USKOK, DORH i za samu Zlatu Hrvoj-Šipek.

"Sad treba naći vršitelja dužnosti. Treba provesti natječaj. Pitanje je tko će se na njega prijaviti ako znamo da se prošle godine na natječaj koji se provodio, nakon što je istekao mandat Vanji Marušić, koja je bila na čelu četiri godine - ona sama bila prijavila i prisegnula je u studenom na tu dužnost", navodi Krajinović.

"Devastiran je USKOK, nema kadrova, tužitelji su odlazili u Ured europskog javnog tužitelja, a sad se opet spominje da nekoliko tužitelja odlazi u isti ured. Pitanje je tko će biti izabran na tu funkciju, tko će se prijaviti, a i s kim će raditi", objašnjava.

"Zlata Hrvoj-Šipek spominjala je problem plaća, kadrova i da neće nitko doći raditi na tu funkciju. Jasno je da Zlata Hrvoj-Šipek prihvaća tu ostavku, no treba joj suglasnost ministra pravosuđa Ivana Malenice", zaključila je Krajinović.

Glavna državna odvjetnica zaprimila pisani zahtjev

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek danas je tijekom ranih poslijepodnevnih sati zaprimila pisani zahtjev ravnateljice Marušić za prestankom rada u USKOK-u.

Pročitajte i ovo Vanja Marušić Osobni razlozi Objavio DORH: Ravnateljica USKOK-a zatražila je razrješenje s funkcije

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene