Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMETNA POVEZANOST

Premijer se prošetao stonskom obilaznicom pa komentirao aktualna zbivanja: "Osobno ću razgovarati s Hrvoj Šipek"

Aktualno Galerija Prapratno - Doli, dionica pristupne ceste Peljeskom mostu - 3 Prapratno - Doli, dionica pristupne ceste Peljeskom mostu - 3 Foto: Jakov Prkic / CROPIX Prapratno - Doli, dionica pristupne ceste Peljeskom mostu - 1 Prapratno - Doli, dionica pristupne ceste Peljeskom mostu - 1 Foto: Jakov Prkic / CROPIX Svecanost otvorenja Stonske obilaznice - 13 Svecanost otvorenja Stonske obilaznice - 13 Foto: Bozo Radic/Cropix Svecanost otvorenja Stonske obilaznice - 12 Svecanost otvorenja Stonske obilaznice - 12 Foto: Bozo Radic/Cropix +11 Svecanost otvorenja Stonske obilaznice - 11 Galerija 1/16 >>
Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja stonske obilaznice, a nakon toga je komentirao aktualna politička događanja i odgovarao na pitanja novinara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima sudjeluje na svečanosti otvorenja stonske obilaznice. 

Riječ je o završetku po značaju najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj nakon izgradnje mreže autocesta, koji uključuje Pelješki most i novu cestu preko Pelješca u dužini od 28,6 kilometara.

Premijer Plenković zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovom velikom strateškom, infrastrukturnom i sigurnosnom projektu.

"Posebno mi je drago zbog župana Dobroslavića i svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije, posebno ovog južnog dijela", rekao je. "Ovaj će projekt, siguran sam, omogućiti kvalitetniji i sigurniji život stanovnicima ovog dijela naše zemlje" te se pohvalio i nizom drugih infrastrukturnih projekata koji su završeni ili su u tijeku. "To je čitav niz veliki projekata koji mijenjaju Hrvatsku nabolje."  

Pročitajte i ovo Ministar Ivan Malenica u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Gost Dnevnika Nove TV Malenica: "Glavna državna odvjetnica zatražila je od ravnateljice USKOK-a da da ostavku. Posrijedi je prometna nesreća s većom materijalnom štetom"

Pročitajte i ovo Vanja Marušić Osobni razlozi Objavio DORH: Ravnateljica USKOK-a zatražila je razrješenje s funkcije

"Ostavka Marušić interna je stvar DORH-a"

Nakon te prigodne teme premijer je novinarima komentirao i one aktualne dnevnopolitičke. Govoreći o slučaju ostavke ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, rekao je kako je Hrvoj Šipek upoznala ministra pravosuđa o okolnostima ostavke te ga je ministar upoznao s tim slučajem.

"Ja ću svakako nastojati i osobno razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom Hrvoj Šipek da vidim o čemu se radi", rekao je i dodao. "Što se nas tiče, to je interna stvar DORH-a i oni su ti koji moraju objasniti javnosti što se točno dogodilo."

BiH, Sisak, blagostanje...  

Upitan o situaciji u Federaciji BiH nakon izbora, Plenković je rekao kako očekuje da se proces uspostave vlasti privede kraju. "To je dobro za reputaciju zemlje, za njezinu funkcionalnost i za život građana. Ja ne vidim da je dobro da se ode na izbore pa se onda oteže s formiranjem vlasti mjesecima, a nekad i godinama", kazao je.

"Što je zemlja funkcionalnija i stabilnija, to su njezini uspjesi vidljiviji i veći, a to kontinuirano ističem na primjeru Hrvatske. Politička stabilnost bila je preduvjet i izgradnje Pelješkog mosta i ove obilaznice, i ulaska Hrvatske u europodručje i Schengen, i nabave Rafalea itd.", pohvalio se. 

Upitan o situaciji koja je zgrozila građane, fotografiji smještaja dviju osoba u istom ležaju u bolnici u Sisku, premijer je rekao kako ne zna ništa o tome te da je siguran da je ravnatelj bolnice već reagirao na to. "Ne trebate biti baš neki pametnjaković da znate da ne možete dopustiti da dvije osobe spavaju u istom krevetu", rekao je.     

Andrej Plenković Svecanost otvorenja Stonske obilaznice - 9 Foto: Bozo Radic/Cropix

Plenković se još jednom pohvalio brojkama i uspjesima svoje Vlade u vrijeme pandemije i energetske krize uslijed rata u Ukrajini, a na pitanje jesmo li mi onda jedna od najuspješnijih zemalja, rekao je: "Ja mislim da bi bilo bolje da pitate SDP-ovce je li došlo do 400 tisuća otkaza, do povećanja cijena struje i plina, je li došlo do smanjenja stope PDV-a? Ja bih volio da je sve to osigurala oporba", rekao je premijer i dodao kako "nema skupine kojoj nije bolje nego što je bilo 2016. godine".  

Pročitajte i ovo Oleg Butković, ministar prometa - 2 Cestovna povezanost Napokon se otvara stonska obilaznica: Trebalo je više od pet godina, a osim kašnjenja, narasli su i troškovi

Stonski most dug je 500 metara i dio je još preostalih sedam i pol kilometara pristupnih cesta. Na dionici je pet objekata. Od značajnijih su tuneli Supava i Polakovica po 1300 metara, most Ston od 485 metara i dva podvožnjaka. 

Prva vozila krenula su oko 16 sati, izvijestila je novinarka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić. "Otvaranje je prošlo glatko, premijer je jednim pritiskom na gumb otvorio most", rekla je i dodala da je važnost ovog projekta kojim će se rasteretiti promet. No u pet godina njegove realizacije "bilo je govora kako će se kasniti, bilo je povećanja cijene, no napokon je sve gotovo".

Pročitajte i ovo Prapratno - Doli, dionica pristupne ceste Peljeskom mostu - 2 Prapratno - Doli Otvoren impresivni gigant: Pogledajte kako izgleda stonska obilaznica iz zraka

"Očekujemo rekordni broj vozila"

Voditelj odjela za promet Hrvatskih cesta Slaviša Babić rekao je kako je dosad Pelješkim mostom prešlo više od "milijun i 480 tisuća vozila, a Stonskim mostom već u ovome trenutku prešlo je 300 vozila". Babić je rekao kako ove sezone očekuje nove rekorde u broju vozila. "Prošle smo godine imali dnevno 19 tisuća vozila, a evo ove godine vjerujemo i da će biti više od dvadesetak tisuća vozila dnevno, sudeći po brojkama o prometu u vrijeme turističke sezone."

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene