Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propusna granica

Žestoko u Saboru! Desnica zaziva vojsku na granicama, lijevi uzvraćaju: "Što će tamo, pucati po ljudima?"

Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora
Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora Foto: Cropix
Desna saborska oporba opetovala je u četvrtak, uoči rasprave o ilegalnim migracijama, da vojska treba izići na ključne točke na granici i spriječiti ilegalne ulaske, a lijeva je uzvratila da migranti nisu prijetnja Hrvatskoj i da desnica "podriva" strahove građana uoči izbora.

"Vidimo što se događa u Europi, u Švedskoj, Danskoj, kako gori Francuska, želimo da Hrvatska ostane sigurna, neka vojska izađe na ključne granične točke i spriječi ilegalni ulazak", rekao je Marin Miletić (Most), a mostovci također argumentiraju i da vojska na granici nije nikakav izuzetak i da to već prakticira 14 europskih zemalja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o trovanju: "Samo je jedan slučaj relevantan. Zamolio bih sve da se malo smiri situacija i ne širi panika"

Suverenist Marijan Pavliček tvrdi da je hrvatska granica "propusna kao švicarski sir", da migranti šetaju državom, da se ne zna gdje se nalaze. "Ograđujete premijera i Vladu, a ne želite staviti vojsku na kritične točke i ogradu prema BiH i Srbiji", prozvao je vladajuće i ustvrdio da se dizanjem ograde neće dijeliti Hrvate iz BiH, jer oni prelaze preko legalnih graničnih prijelaza.

Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora Hrvatska policija na granici s BiH Foto: Afp

Njegov prijedlog odbacio je HDZ-ov Nevenko Barbarić koji je istaknuo da bi žica na granici s BiH definitivno poremetila odnose i trajno narušila položaj Hrvata u toj državi. "Uostalom, neka netko kaže koliko to košta, za koliko bi se godina postavilo", rekao je Barbarić.

Pročitajte i ovo Roditelji Bad Blue Boysa obratili se javnosti Traže pravedno suđenje Ogorčeni roditelji zatvorenih Boysa: "Naši dečki nisu ubojice ni kriminalci", Malenica: "Idemo u smjeru da se puste iz zatvora"

Daniel Spajić (DP) zadovoljan je poslom koji radi hrvatska policija. "Imate udruge koje dobivaju novac iz državnoga proračuna koje idu i prave vam probleme na granici, to su tzv. bubnjari, dođu na granicu i kažu da ste primijenili silu", poručio je policiji i pozvao je da "bude oštra i da čuva hrvatsku granicu“.

Dalija Orešković (Centar) ima drugačije mišljenje od desnog političkog spektra i kaže da migranti Hrvatskoj nisu prijetnja i da je tužno slušati kako se podrivaju strahovi građana uoči izbora. "Pravi problem i prijetnja su negdje drugdje, problem je što Hrvatska nije država u kojoj netko želi doći i ostati", kazala je.

Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora Dijete drži natpis Foto: Afp

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da granična policija uživa njegovo povjerenje, a da zazivanje vojske govori da im netko ne vjeruje da svoj posao rade kako treba. "Što će vojska raditi na granici, pucati po ljudima?“, upitao se.

Pročitajte i ovo Nova snimka rušenja Starog mosta Prošlo točno 30 godina VIDEO Objavljena nova snimka rušenja simbola Mostara, čuvali su je Praljak i njegovi ljudi: "Veterani HV-a ustupili su je za novac"

Dario Zurovec (Fokus) smatra da je Hrvatska sama napravila određene krive poteze. "Naša temeljna policija, koja se bavi migrantima, je realno potplaćena, sad smo u poziciji da MUP mora „žicati“ EU novac putem projekata", kazao je. Rad policije pozdravlja i Emil Daus (IDS), te se također pita je li ona dovoljno kadrovski i materijalno opremljena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene