Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo točno 30 godina

VIDEO Objavljena nova snimka rušenja simbola Mostara, čuvali su je Praljak i njegovi ljudi: "Veterani HV-a ustupili su je za novac"

Nova snimka rušenja Starog mosta
Nova snimka rušenja Starog mosta Foto: Screenshot
Stari most u Mostaru srušen je na današnji dan prije točno 30 godina. Nakon dva dana upornih artiljerijskih udara most koji je simbol toga grada pao je u hladnu Neretvu, a sada se pojavila nova snimka njegova rušenja.

Snimku je na kanalu na YouTubeu objavio Mostar Memorial & Museum. U opisu snimke objašnjeno je kako je rušenje mosta snimano s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i HV-a na brdu Hum ponad Mostara.

"Snimka je bila u posjedu Slobodana Praljka i njemu bliskih ljudi. Videosnimka traje 28 minuta i zabilježeno je 59 ispaljenih projektila s položaja HVO-a i HV-a", stoji u opisu.

Pročitajte i ovo General Slobodan Praljak (Foto: AFP) Popio otrov u sudnici Nizozemci završili istragu o smrti generala Praljka: Istraživali su dva kaznena djela, evo što su zaključili

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović (Foto: Dnevnik.hr) Zapalio i svijeću Usred rasprave o udomiteljstvu Zekanović održao minutu šutnje za Praljka, zapalio i svijeću u Saboru

Navodi se i kako su se pregovori sa veteranima HV-a, koji su video ustupili za novac, vodili u tajnosti i trajali gotovo četiri godine.

"Snimak jasno pokazuje da je Stari most sustavno i namjerno gađan dva dana uz navođenje i monitoring pripadnika HV-a, što je i sadržano u presudi Haškog suda", navodi se.

Granatiranje Starog mosta počelo je 20 dana ranije, a intenzivirano je 8. studenog 1993. godine. Gađane su i kule Tara i Halebinka na krajevima mosta sve dok se u 10:16 toga 9. studenog nije srušio u Neretvu.

U njegovoj obnovi, koja je počela deset godina nakon rušenja, sudjelovale su Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvoj i Grad Mostar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene