Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u školske klupe

Deseci milijuna kuna potrošeni na instrukcije za državnu maturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maturanti su se otrijeznili, a oni pred kojima je još mjesec dana škole moraju prionuti učenju. Državna matura je pred njima, a kako sve nadoknaditi?

Nakon sati i sati slavlja, maturanti se vraćaju ponovno u školske klupe. Zadnje su pripreme za državnu maturu, a, čini se, instrukcije ključ njihova problema. Na njih Hrvati potroše desetke milijuna kuna na godinu.

Pročitajte i ovo Maturalna putovanja - 2 Mladi i izazovi Pod kojim uvjetima hrvatski učenici putuju? "Mislim da su Slovenci to dobro riješili" Slika nije dostupna 'Već nas hvata trema' Pripreme za državnu maturu u punom jeku!

‘Četiri godine se dižem rano ujutro, tak da je ovo sam malo produžno, ali za 10 dana je sve gotovo.’, kaže maturant Mislav Miličević. ‘Pa dobro. Evo, istuširala sam se pola sata ujutro, pa je sad sve u redu.’, dodaje maturantica Adrijana Berčić. Ovi maturanti će u idućih pet dana intenzivno vježbati matematiku I to svaki dan po 6 sati. ‚Pa je, pomalo je teško. Ali, kolko sati, toliko kava, pa je sve u redu’, rekao je maturant Luka Šikuten. Ni profesorima nije lako. ’Ja izdržim, ja to moram.Trebam profesionalno obaviti svoj posao.’, objasnio je profesor Rajko Horvat.

Većina je na pripreme došla na nagovor roditelja. Profesori naglašavaju kako će na ovaj način maturanti puno više naučiti, nego što bi to učinili sami. ’Učenici koliko god su sami nastojali naučiti neke stvari, ipak oni dok nemaju stručnu pomoć, ne ide’, kaže profesor Tomislav Krajsarek.

No, neki su prisiljeni učiti sami, jer si financijski to ne mogu priuštiti pošto jedan predmet u trajanju od 36 sati stoji od 800 do 900 kuna. Obavezni predmeti u trajanju od 90 sati stoje od 2090 do 2200 kuna. Postoje mini grupe, do 7 polaznika, kojem je cijena 1500 kuna po predmetu. Najskuplji je individualni tečaj, koji stoji 2500 kuna po predmetu. ‘Pripreme su za mene besplatne, zato što sam dijete hrvatskog branitelja i pošto nemam financijskih sredstava za negdje drugdje platiti pripreme, došla sam ovdje i mislim da će mi puno pomoći., kaže Adrijana.

Ovi maturanti žele samo ispuniti svoj san, a to je upis željenog fakulteta. Ubrzo će saznati hoće li se te želje i ostvariti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene