Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maturanti u cijeloj Hrvatskoj, već se naveliko pripremaju za polaganje ispita zrelosti. Uz pripreme koje prolaze u školi, da bi bili sigurniji i što spremniji, neki maturanti odabiru i dodatne, izvanškolske sate.


Maturanata je 33.000, a isto toliko želja. Do početka državne mature dijele ih manje od tri tjedna. Koje će iskoristiti za učenje. Dok se neki 20-ak dana prije polaganja ne uzrujavaju. 'Ja učim redovito i stvarno nije nikakav problem i nema nikakvog pritiska, kazao je Ante.

Vezani članci Učiteljica iz Texasa ''Nadrapali smo'': Učiteljica nestala iz poziva usred nastave preko interneta, reakcije klinaca su preslatke Izbori maturanata - 3 Evo gdje je najveća navala: Koronageneraciji maturanata najpoželjnije zanimanje nije ni programer ni logoped

Prvi na redu su izborni predmeti, likovni i informatika. Ali maturanti se više boje onih obaveznih. Ovisno o predmetima koji se vrednuju na fakultetu koji žele upisati, sami su odabrali višu ili nižu razinu ispita. 'Nema uzrujavanja zato što idem na nižu razinu matematike to nije toliko teško i sad samo hrvatski', kazala je maturantica Matea.

>>
Državna matura: Do najvažnijih ispita ostalo manje od mjesec dana

No, prije mature čeka ih zaključivanje ocjena. 'Stvar je u tome što ima previše posla, a premalo vremena i ne stigne se sve kako spada i mislim da nas već sad polako hvata trema', kazala je Mia.

A tremu osjete - i profesori.'Oni su ležerni, ja osjećam uzbuđenje, kako će proći na maturi, kao da ja polažem taj ispit zrelosti', kazao je Ivan Pavlović, profesor hrvatskog jezika.

Osim kroz nastavu, profesori ih pripremaju i nakon škole. Neki uče sami, a pomažu im i besplatne internetske instrukcije. Oni koji ne mogu učiti sami biraju centre za poduku. 'Kad ih pitamo koji je glavni razlog zašto su nama došli na pripreme oni kažu da ih nitko doma ne može natjerati da cijelu subotu ujutro izdvoje za učenje. I to je glavna stvar, pripreme tjeraju na redovitost', kazao je Davor Brozović iz centra za poduku.

Prošlogodišnja matura ocijenjena je - trojkom. Jesu li i ovogodišnji učenici 'zlatna sredina' bit će poznato objavom rezultata početkom srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook