Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hajduković opovrgava

Demokrati: "SDP je korak do velike koalicije s HDZ-om, ljevica mora reagirati"

Mirando Mrsić
Mirando Mrsić In Magazin
Aktualno Galerija Mirando Mrsić Mirando Mrsić Foto: In Magazin +0 Domagoj Hajduković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Stranka Demokrati u priopćenju ističe da SDP nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima nije prepoznao važnost okupljanja, već je ruku suradnje ponudio Andreju Plenkoviću i HDZ-u, te stvorio sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om.

Stranka saborskog zastupnika Miranda Mrsića Demokrati u petak je upozorila na mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a te pozvala stranke ljevice da se tome suprotstave i okupe oko programa za modernu i otvorenu Hrvatsku.

"Pobjeda Zorana Milanovića najbolje govori što bi stranke ljevice trebale učiniti kako bi pobijedile na parlamentarnim izborima. Trebamo se okupiti i zajedno raditi da bismo smijenili vlast HDZ-a i 'žetončića'", poručuju Demokrati u priopćenju.

Pročitajte i ovo Sastanak Predsjedništva SDP-a - 3 Crveno-zelena koalicija SDP o parlamentarnim izborima: "Sve će biti na tragu poruka koje je u kampanji govorio Zoran Milanović"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što s bandićem? ''Plenkovićeva izjava bila bi shit of the year'': Gordan Maras slavi Milanovićevu pobjedu

Ističu da će u idućem razdoblju okupiti sve stranke kojima je stalo do toga da Hrvatska ne stoji u mjestu.

Po njihovoj ocjeni, SDP nije prepoznao važnost okupljanja, već je ruku suradnje ponudio Andreju Plenkoviću i HDZ-u, te stvorio sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om.

"Umjesto da građanima ponudimo zajednički program napretka koji će odgovoriti na probleme u kojima se Hrvatska nalazi, SDP pruža ruku HDZ-u kako bi dogovorili veliku koaliciju i podijelili izborni plijen", ističu Demokrati.

Ujedno pozivaju sve stranke ljevice i lijevog centra da se okupe oko programa za modernu, otvorenu Hrvatsku u kojoj će cijena uspjeha biti znanje i trud, a ne stranačka iskaznica.

"Okupljanje i zajednički izlazak na izbore jedini je način da zaustavimo HDZ i SDP u stvaranju velike koalicije i nastavak čerupanja Hrvatske", poručuje stranka Miranda Mrsića.

"S HDZ-om nikada i ni pod kojim uvjetima nema velike koalicije"

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković poručio je u petak kako "nikada i ni pod kojim uvjetima nikakve velike koalicije neće biti", odlučno time odbacujući mogućnost velike koalicije njegove stranke i HDZ-a na koju su upozorili Demokrati, stranka bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića.

"Ne znam na koji način i tko sve to mora reći, od predsjednika stranke, mene osobno, glavnog tajnika, da sa HDZ-om, koji je opterećen korupcijom, aferama, nema nikada i ni pod kojim uvjetima nikakve velike koalicije", izjavio je Hajduković novinarima u Saboru.

Na opasku da Demokrati moraju na nečemu temeljiti svoja razmišljanja, uzvratio je kako "stvarno ne zna na čemu ih temelje" te za pojedinosti uputio na tu stranku.

"Svi relevantni ljudi u stranci, odnosno njenom vodstvu, decidirano su rekli da nema nikada i ni pod kojim uvjetima koalicije sa HDZ-om", opetovao je SDP-ovac.

Upitan gdje SDP vidi koalicijski potencijal odgovorio je kako su "to su svi koji se bore protiv korupcije, koji prihvaćaju osnovne ustavne i vrijednosti za koje se SDP zauzima".

Hajduković kaže i da se "poslala vrlo loša poruka" fotografijom na kojoj su u istoj loži u zagrebačkom HNK-u gradonačelnik Zagreba i USKOK-ov optuženik Milan Bandić i glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić.

"Mislim da se poslala vrlo loša poruka i baš zbog takvih poruka nije čudno da građani gube povjerenje u institucije", rekao je SDP-ov zastupnik.

Hajduković nije htio komentirati špekulacije po kojima bi se SDP-ovu europarlamentarku Biljanu Borzan guralo na čelno mjesto u stranci, umjesto Davora Bernardića. "Ne bih to komentirao, ne znam što da kažem", izjavio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene