Stranka Demokrati u priopćenju ističe da SDP nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima nije prepoznao važnost okupljanja, već je ruku suradnje ponudio Andreju Plenkoviću i HDZ-u, te stvorio sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om.

Galerija Mirando Mrsić Mirando Mrsić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +0 Domagoj Hajduković (Foto: Dnevnik.hr)

Stranka saborskog zastupnika Miranda Mrsića Demokrati u petak je upozorila na mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a te pozvala stranke ljevice da se tome suprotstave i okupe oko programa za modernu i otvorenu Hrvatsku.

"Pobjeda Zorana Milanovića najbolje govori što bi stranke ljevice trebale učiniti kako bi pobijedile na parlamentarnim izborima. Trebamo se okupiti i zajedno raditi da bismo smijenili vlast HDZ-a i 'žetončića'", poručuju Demokrati u priopćenju.

Sastanak Predsjedništva SDP-a - 3 SDP o parlamentarnim izborima: "Sve će biti na tragu poruka koje je u kampanji govorio Zoran Milanović"

Slika nije dostupna ''Plenkovićeva izjava bila bi shit of the year'': Gordan Maras slavi Milanovićevu pobjedu

Ističu da će u idućem razdoblju okupiti sve stranke kojima je stalo do toga da Hrvatska ne stoji u mjestu.

Po njihovoj ocjeni, SDP nije prepoznao važnost okupljanja, već je ruku suradnje ponudio Andreju Plenkoviću i HDZ-u, te stvorio sve preduvjete za postizbornu koaliciju s HDZ-om.

"Umjesto da građanima ponudimo zajednički program napretka koji će odgovoriti na probleme u kojima se Hrvatska nalazi, SDP pruža ruku HDZ-u kako bi dogovorili veliku koaliciju i podijelili izborni plijen", ističu Demokrati.

Ujedno pozivaju sve stranke ljevice i lijevog centra da se okupe oko programa za modernu, otvorenu Hrvatsku u kojoj će cijena uspjeha biti znanje i trud, a ne stranačka iskaznica.

"Okupljanje i zajednički izlazak na izbore jedini je način da zaustavimo HDZ i SDP u stvaranju velike koalicije i nastavak čerupanja Hrvatske", poručuje stranka Miranda Mrsića.

"S HDZ-om nikada i ni pod kojim uvjetima nema velike koalicije"

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković poručio je u petak kako "nikada i ni pod kojim uvjetima nikakve velike koalicije neće biti", odlučno time odbacujući mogućnost velike koalicije njegove stranke i HDZ-a na koju su upozorili Demokrati, stranka bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića.

"Ne znam na koji način i tko sve to mora reći, od predsjednika stranke, mene osobno, glavnog tajnika, da sa HDZ-om, koji je opterećen korupcijom, aferama, nema nikada i ni pod kojim uvjetima nikakve velike koalicije", izjavio je Hajduković novinarima u Saboru.

Na opasku da Demokrati moraju na nečemu temeljiti svoja razmišljanja, uzvratio je kako "stvarno ne zna na čemu ih temelje" te za pojedinosti uputio na tu stranku.

"Svi relevantni ljudi u stranci, odnosno njenom vodstvu, decidirano su rekli da nema nikada i ni pod kojim uvjetima koalicije sa HDZ-om", opetovao je SDP-ovac.

Upitan gdje SDP vidi koalicijski potencijal odgovorio je kako su "to su svi koji se bore protiv korupcije, koji prihvaćaju osnovne ustavne i vrijednosti za koje se SDP zauzima".

Hajduković kaže i da se "poslala vrlo loša poruka" fotografijom na kojoj su u istoj loži u zagrebačkom HNK-u gradonačelnik Zagreba i USKOK-ov optuženik Milan Bandić i glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić.

"Mislim da se poslala vrlo loša poruka i baš zbog takvih poruka nije čudno da građani gube povjerenje u institucije", rekao je SDP-ov zastupnik.

Hajduković nije htio komentirati špekulacije po kojima bi se SDP-ovu europarlamentarku Biljanu Borzan guralo na čelno mjesto u stranci, umjesto Davora Bernardića. "Ne bih to komentirao, ne znam što da kažem", izjavio je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju