Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na začelju

Cijene rada u Hrvatskoj među najnižima u Europi: "Nemamo nikakve mehanizme da nam kućanstva ne padaju u dužnička ropstva"

Aktualno Galerija Cijene rada - 1 Cijene rada - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijene rada - 2 Cijene rada - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijene rada - 3 Cijene rada - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijene rada - 4 Galerija 1/4 >>
Život s europskim cijenama i hrvatskim plaćama za mnoge je pravi pothvat. Jer cijena rada u Hrvatskoj daleko je od plaća u susjedstvu. Slovenija je po tom pitanju dvostruko bolja, ali ima i gorih od nas.

Za većinu, neradna nedjelja prođe za čas. Oni koji moraju raditi po novom Zakonu o radu moraju imati 50 posto veću satnicu. Ipak, cijena sata rada u Hrvatskoj je među najmanjima u Europi. 12.1 euro bruto.

Neto medijalna plaća u Hrvatskoj je 930 eura, minimalna plaća 560, stoga ne čudi potraga za poslom izvan granica. Podaci eurostata pokazuju da sat rada varira od 8 do 51 euro.

"Ne samo u sujednoj Sloveniji već prema zapadu, Njemačka, Austrija, tamo je satnica i 3,5 puta veća u odnosu na hrvatsku", kaže Krešimir Sever.

Hrvatska se nalazi na začelju s prosječnom cijenom rada po satu od 12,1 euro. Iza nas su Mađarska, Rumunjska i Bugarska.

Pročitajte i ovo Državna uprava: Ilustracija - 2 VREMENA SE MIJENJAJU Nitko više ne želi u državnu službu: "Sada imate natječaj za 10 ljudi i neće se javiti četiri čovjeka"

S nedostatnim primanjima neki se i zadužuju, pa oporba traži za njih zaštitu.

"Cijene su nam visoke, europske za razliku od plaća. I nemamo nikakve mehanizme zaštite kakve imaju druge europske zemlje da nam kućanstva ne padaju u dužnička ropstva", rekla je Sandra Benčić.

Predlagali su i povećanje neoporezivog dijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavio program u Čakovcu Radimir Čačić: ''Protivimo se prijedlogu povećanja socijalnog davanja za pojedinca. To treba ukinuti jer zdrav, radno sposoban čovjek ne treba godinama primati socijalnu pomoć''

"Zbog pada vrijendosti plaće, koje nisu pratile inflaciju na godišnjoj razini građani su izgubili 400 do 500 eura", poručio je Peđa Grbin.

Iako su minimalne plaće značajno rasle, u budžetima se neke stvari nisu promijenile.

"Činjenica je da su startale od vrlo niske osnove i koliko god plaća rasla zapravo je i dalje apsolutno preniska", rekao je Sever.

Iz ministarstva rada danas za ovu temu nisu bili dostupni. Zato su građani bili domišljati. U Austriji je primjerice, satnica gotovo 40 eura.

Njemačka, Austrija ili Irska tako postaju česta odredišta Hrvatima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene