Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krizni tim

Hrvatska veleposlanica u Češkoj o strašnoj tragediji: Potresenim učenicima stiže pomoć - "Ovo je rana na duši koja je velika"

Aktualno Galerija Tragično maturalno puotvanje u Prag - 1 Tragično maturalno puotvanje u Prag - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tragično maturalno putovanje u Prag - 2 Tragično maturalno putovanje u Prag - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tragično maturalno puotvanje u Prag - 3 Tragično maturalno puotvanje u Prag - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tragično maturalno puotvanje u Prag - 4 Tragično maturalno puotvanje u Prag - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tragično maturalno putovanje u Prag - 5 Galerija 1/5 >>
Nakon strašne tragedije u Pragu, hrvatski učenici vratili su se u Poreč. Njihov kolega poginuo je na maturalnom putovanju. Policijski zapisnik se još čeka, a za potresene učenike i njihove profesore u školu stiže krizni tim psihologa.

Svijećama i cvijećem učenici se opraštaju od školskog kolege. Prijatelji iz razreda noćas su se vratili iz Praga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakva tuga Užasna tragedija: Djevojčica je kopala rupu na plaži, a onda se pijesak srušio na nju Australska obala - ilustracija Velika tragedija Četiri člana obitelji utopila se u Australiji: Sumnja se da je kobna bila jaka morska struja

"Mi smo ih dočekali, predali roditeljima i roditelji i svi su u nevjerici i šoku", rekao je Krešimir Bronić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote.

Mladić je preminuo nakon pada s terase kluba. Iako se čeka policijski očevid, poznati su neki detalji.

"To dogodilo u Pragu, oko 0:30 u noći u jednom klubu gdje su bili svi profesori učenici i vodiči agencije koji su bili u pratnji tih učenika", objasnio je Bronić.

Vlasnik agencije koja desetljećima organizira maturalna putovanja kaže kobne večeri svi su bili u organiziranom izlasku u klubu.

"Svi su bili u dobrom raspoloženju sve do tog trenutka, čak su i djeci puštali njihovu muziku, oni su bili itekako zadovoljni kad su došli, kad su vidjeli ambijent i prostor, ali nažalost se to nesretno završilo", rekao je Floris Milohanović, direktor iz turističke agencije.

Velik je to šok za gotovo 90 učenika i njihove učitelje. Stiže im zato krizni tim od devet članova Ministarstva obrazovanja, donosi Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV.

"Sama krizna intervencija je preventivni postupak gdje se ublažavaju posljedice tragedije, traume, stresa, akutnog stresa i sličnih takvih događanja. To nije psihoterapija", poručila je Davorka Glavina Stanković, voditeljica kriznog tima, MZO.

Kroz rad u grupama, omogućeno psihološko savjetovanje i roditeljske sastanke, naglasak je na prevenciji.

To vam je kao kada se porežete dublje ili manje, pa stavite sredstvo za dezinfekciju da zaštite ranu pa stavite flaster. Ovo je rana na duši koja je u ovoj situaciji velika", dodala je Stanković.

Krizni tim aktiviran je i u županiji, uključio se i grad.

"Dio tog kriznog tima su naši psiholozi iz našeg grada, ponudili smo pomoć što se tiče psihološke pomoći, ali i financijsku kakvu god, u ovakvim slučajevima bez rezerve", rekao je Loris Perušić, gradonačelnik Poreča.

Svaka pomoć u traumi dobro će im doći, ali za učenike je sada, kažu stručnjaci, najvažnije imati puno razumijevanja i vremena za oporavak.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s hrvatskom veleposlanicom u Češkoj, Ljiljanom Pancirov.

"Oni su se tamo kao što mladi čine zabavljali, postoji i priručna terasa gdje se moglo otići pušiti, i s te terase nesretnim slučajem jedan je mladić pao. Riječ je o petom katu zgrade. On je na mjestu preminuo. Došla je policija, obavila uviđaj, očekujemo službene informacije o smrti koje će biti poznate tijekom sutrašnjeg dana i nalaz obdukcije jer se tijelo mladića nalazi trenutno na sudskoj medicini."

"Mi ćemo biti stalno u kontaktu i sa sudskom medicinom i policijom i pribavom odgovarajućih dokumenata i prebacivanjem mladićevog tijela u Hrvatsku", zaključila je Pancirov.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene