Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjesnici proljeća

Zeleno šumsko zlato nikad nije bilo skuplje: Cijena vrtoglavo porasla - "Pravi mac je kao kila šnicla"

Aktualno Galerija Zdravko, Zadar Zdravko, Zadar Foto: DNEVNIK.hr Damira, prodavačica Damira, prodavačica Foto: DNEVNIK.hr Prodavačica, Opatija Prodavačica, Opatija Foto: DNEVNIK.hr Anka, Drage Anka, Drage Foto: DNEVNIK.hr +5 Martin, Posedarje Galerija 1/10 >>
Šparoge nikad nisu bile skuplje. Tržnice su ih prepune, a kupci se premišljaju bi li ih kupili. Cijena im varira od tri do deset eura, no prodavači kažu da je cijena opravdana jer se na njihovu berbu utroši mnogo vremena.

Od Dalmacije do Kvarnera, šparoge su kao vjesnici proljeća, ali i dobrog zdravlja.

Omjer cijene i količine promijenio se jer je cijena porasla, a stručak se smanjio. Prodavači kažu da se sada prodaju po većim cijenama, ali će pojeftiniti kada im se poveća broj na tržnici. Trenutačno koštaju između tri i deset eura.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Vujčić o novcu u hrvatskim bankama i poskupljenjima: "Jedna cijena koja je stvarno porasla, a to je iskustvo i drugih zemalja, jest cijena kave"

Boja iz Zadra upozorila je koliko bi trebale koštati šparoge: "Pravi mac šparoga je kao kila šnicla, tako se uvijek prodavalo."

Iako im je cijena visoka, na tržnicama u Bibinju i Zadru ističu da vrijede jer je njihova berba mukotrpan posao.

Ekipa Dnevnika Nove TV zaputila se u berbu, a reporterka Sanja Jurišić nakon 10-ak minuta berbe ubrala je šparoga u vrijednosti od približno dva eura. Dakle, tko ne želi trošiti novac na kupnju, može i sam u berbu na svježi zrak. Iskusni berači kažu da su potrebni dobro oko, prikladna obuća i štap u slučaju da ugledate zmiju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 1,7 milijardi eura Vlada usvojila paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: "Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje bude 100 posto veća"

Zdravko iz Zadra koji se našao u šumi rekao je da mu vrijeme brže prolazi dok broji šparoge, a uvijek će ih prije sam ubrati u šumi negoli kupiti na tržnici.

Svi koji nemaju vremena i volje za berbu šparoga, ove će godine za "carsko povrće" morati posegnuti malo dublje u novčanik. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene