A jedan od najmoćnijih sudaca u državi Ivan Turudić u problemu je koji je započeo prebrzom vožnjom. Nastavilo se to njegovim neodazivanjem na pozive suda, a potom i njegovim prozivkama policije i poštara.

Galerija


Da mu je ponašanje nedopustivo, poručuje oporba i traži njegovu ostavku. Do nje bi i moglo doći, ali kao krajnja sankcija, u slučaju stegovnog postupka. Je li ponašanje suca Ivana Turudića bilo nedolično ili nije, još to utvrđuje predsjednik Vrhovnog suda. Iz Udruge sudaca poruke:

Vezani članci Ante Sanader Sramotan ispad HDZ-ova Ante Sanadera nakon izlaganja Hajdukovića: "Imate loše društvo, istukao vas je partner. Brinite o svojoj kući" Andrej Plenković i Zoran Milanović Od narikanja do šmrkavca: Dosta im je više verbalnog rata premijera i predsjednika, može li njihov sastanak zaustaviti lavinu?

"Kad bi kojim slučajem došlo do stegovnog postupka onda to nije u svakom slučaju dobra poruka za javnost, naravno niti za suce“, poručuje Damir Kontrec iz Udruge.

Kažnjen je s tisuću kuna za prebrzu vožnju. No, veći problem Turudiću može biti to što je u presudi navedeno da je nakon četiri sudska poziva koja nije preuzeo očigledno izbjegavao primitak poziva.

"Ako se utvrdi da postoji stegovna odgovornost onda se poruka koja šalje građanima ta da je sustav u mogućnosti utvrditi da je to ponašanje neprihvatljivo i sankcionirati. Naravno da to nije dobro, ali naravno isto tako da od 1700 sudaca u RH nisu svi savršeni", poručuje zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela. 

Turudić je prigovorio na način kako ga je policajac zaustavljao.
"Tek sam utvrdio kad me pretekao da je policijsko, ni sa kakvim oznakama da je policijsko, vozio je bukvalno dva metra iza mene i naravno da sam nakon toga ubrzao", opravdavao se Turudić.

Bjelovarska policija video snimku ne daje na uvid javnosti, tvrde - Turudić nije bježao.

"Kada se osoba sama uvjerila da je u pitanju u konkretnom slučaju sudac on je stao i nije bilo osnova da ga prijavljujemo za nikakav bijeg", rekao je načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić.

Sve je provjerio i glavni ravnatelj policije Nikola Milina."Nisu potvrđene situacije da je policijski službenik neprofesionalno dakle bio vrlo blizu vozila, takvih saznanja nemamo.", rekao je Milina.

"Nije prvi put da netko, pogotovo ako se nađe u određenom, neću reć problemu, ali u situaciji u koju je involvirana i policija, policiju za nešto i optuži", napomenuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Iz oporbe ponovno pozivi na ostavku. "Sve ove njegove naknadne izjave kojima zapravo vrlo nemušto pokušava manipulirati znak su da je neodgovoran prema vlastitoj dužnosti, u tome smislu smatramo to apsolutno nedopustivim", poručuje Goran Beus-Richembergh iz GLAS-a.

"Svak je zadužen na bonton ponašanja. I niko nije izuzet od toga. A vi procijenite i hrvatska javnost će procijeniti tko se ponaša u skladu s normama ponašanja, tko se ne ponaša", ističe Ante Sanader iz HDZ-a.

Turudićev slučaj provjerava i ministar pravosuđa i on može pokrenuti stegovni postupak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr