Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAŠAO "KRIVCA"

Sudac Turudić za neodazivanje na sud okrivio - poštara: "Oni više ni ne bacaju pošiljke u kaslić, nego samo pozvone i odu"

Uz presudu za prebrzu vožnju, predsjednik najvećeg suda u državi Ivan Turudić na meti je kritika zbog nepoštivanja bjelovarskog suda. Taj sud je zaključio u presudi da se Turudić oglušio o četiri njihova poziva. I to sudac koji i sam traži od građana da ispune obvezu i odazovu se. Turudić uporno tvrdi da pozive nije primio, a za to je našao i krivca.

Vozio je bjelovarskom obilaznicom 132 kilometra na sat, a dopušteno je 80. Nije platio kaznu nego pisao prigovor, a onda se nije odazvao na četiri poziva suda. Iz Bjelovara su slali i zamolnicu da ga ispita zagrebački sud. A sad o pravomoćnoj presudi i 1000 kuna kazne kaže: "Nisam ponosan što sam počinio prekršaj, žao mi je, kajem se što sam počinio prekršaj prebrze vožnje".

Pročitajte i ovo Turudić prisegnuo - 2 Novi državni odvjetnik Oporba bijesna zbog prisege Ivana Turudića: "Ne postoji institucija koja se može oduprijeti Plenkoviću" Kazna za branje šparoga - 2 Vrtoglave cijene Ako planirate brati šparoge, nabavite dozvolu jer bi bez nje mogli dobiti kaznu: Ipak, postoji dobra vijest

"Kako bi se postupak ubrzao poslano je na sud koji ga je zvao u dva navrata, ali nije podigao pošiljku“, kaže Darko Laklija iz prekršajnog odjela Općinskog suda. Potom su ga još dva puta zvali i zaključili da očito izbjegava primiti poziv.

Policajac koji je presretačem zaustavljao Turudića, na sudu je rekao kako je zaustavljen iz drugog pokušaja. "Pitanje je te neke tehnike da li će se vozač zaustaviti nakon 100, 200, 300 ili 500 metara, ovisno o tome je li uopće vidio, registrirao da ga policija zaustavlja i je li imao neko pogodno mjesto da vozilo zaustavi“, kaže Darko Laklija.

Ivan Turudić je za Novu TV ponudio objašnjenje zašto se nije odazvao pozivima sa suda. 

"Nisam dobio nijedan poziv, valjda je poštar je došao, pozvao, otišao kući...  Nije ostala preporučena pošiljka. Ništa mi nije ostalo, da mi je ostalo, podignuo bih kao što inače podižem. Ništa mi nije ostalo, ništa nisam našao. Sad vi mene pitate kako pošta radi, pa to je njihov problem kako dostavljalju pošiljke. Oni više niti ne bacaju pošiljke u kaslić, nego samo pozvone i odu", ponudio je objašnjenje Ivan Turudić. 

Iz Hrvatske pošte, nakon provjere i razgovora s poštarom, odgovaraju da je sucu ostavljena obavijest, a da on u roku od pet dana nije podigao pošiljku. I tako četiri puta.

"Dakle, dostavu je poštar pokušao na adresi te nakon što primatelj tamo nije zatečen u kovčežiću je ostavljena obavijest o prispijeću pošiljke. Primatelj u roku od pet radnih dana pošiljku nije podigao u poštanskom uredu te je ona vraćena pošiljatelju. Isto se ponovilo prilikom pokušaja dostave četiri različite pošiljke."

Stegovna odgovornost?

Svi su dužni odazivati se pozivima suda. U sudačkom kodeksu piše da sudac u izvansudskim aktivnostima mora izbjegavati sve što bi moglo štetiti ugledu i dostojanstvu suda i sudačke profesije.

Marin Mrčela iz Udruge hrvatskih sudaca kaže da postoje dvije vrste odgovornosti. 

"Jedna može biti za povredu kodeksa, a kodeks regulira ponašanje suca i izvan suda, a drugo je pitanje stegovne odgovornosti za narušavanje ugleda suda", objasnio je Mčela. 

Predsjednik Vrhovnog suda tražit će spis i očitovanje Turudića. O tome danas Đuro Sessa nije želio govoriti jer kaže da ne zna sve činjenice. Slučaj nije htio komentirati ni ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković. Tek kada ih sazna će, poručuje, odlučivati. 

Iz oporbe stižu kritike.

"Gospodin Turudić uz ovakvo ponašanje ne može više biti sudac", rekao je Željko Jovanović.

Oštar je i Nikola Grmoja. "Predsjednik najvećeg suda u državi bježi od policije. U toj rečenici je rečeno sve o hrvatskom pravosuđu", misli Grmoja. 

Bježanje od policije Turudić je demantirao, no, čeka ga očitovanje i provjera - je li se ogriješio o sudački kodeks i ima li stegovne odgovornosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene