Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDAR NA GRAĐANE

Brašno, ulje, meso, sir... Pogledajte koliko su cijene hrane stvarno odletjele u nebo u samo godinu dana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images / Dnevnik.hr
Odlazak u trgovinu po osnovne namirnice sve se češće čini kao luksuzna igra, a nova poskupljenja tek slijede.

Da su im novčanici sve tanji, nije samo dojam građanki i građana, a kad se na jednom mjestu saberu sve promjene u cijenama, cijela je slika još mučnija, pogotovo imajući na umu da su nova poskupljenja neizbježna.

Kilogram pšenice u hrvatskoj veleprodaji u travnju je bio 62 posto skuplji nego lani u istom mjesecu, prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava pri Ministarstvu poljoprivrede.

U svibnju je kilogram pšenice već bio 81 posto skuplji nego prije godinu dana i prodavao se za 2,74 kune (bez PDV-a).

Kukuruz se potkraj svibnja prodavao za 2,7 kuna po kilogramu, što je 64 posto više nego lani, a cijena glatkog brašna tipa 550 istodobno je skočila za 55 posto.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Najnovije cijene uljarica nisu još objavljene, ali je iz travnja poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za 50 posto, podsjeća Novi list.

Nakon povećanja cijene mlijeka od najmanje 20 posto u godinu dana, u posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34 posto, a gauda čak 52 posto.

Što se tiče cijena u hrvatskim mesnicama, najviše je poskupjela junetina, i to 19 posto u godinu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 JEDAN OD KLJUČEVA ZDRAVLJA Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

U prvom tjednu lipnja juneća vratina u mesnicama prosječno se prodavala 20 posto skuplje nego prije godinu dana, dok je juneći but stajao 26 posto više. 

Cijena svinjske vratine s kostima istodobno je povećana za 14 posto, a svinjskog buta za sedam posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene