Invazija na Ukrajinu izazvala je val poskupljenja u cijelom svijetu. Rastu cijene gotovo svega, od sirovina do gotovih proizvoda. Na vrhu te vrtoglave spirale je hrana, koja prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu nikad nije bila skuplja. Više doznajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Danijela Vrbote.

Galerija Poskupljenja - 4 Poskupljenja - 3 Poskupljenja - 2 +0 Poskupljenja - 1

Trenutna cijena kilograma pšeničnog brašna u Hrvatskoj iznosi 8 kuna, a litre suncokretova ulja 18 kuna. Prije dvije godine kilogram brašna stajao je 3,25 kuna, a litra ulja 11 kuna. Ukrajina je među najvećim svjetskim izvoznicima žita. No, najveće ukrajinske luke je Rusija zauzela, ili su pod blokadom. Tako je blokirano i 25 milijuna tona žita. Izvoz je s četiri do pet milijuna tona na mjesec, pao na tek oko milijun tona. Traže se alternativni pravci izvoza, primjerice preko rumunjske luke Konstance ili takozvanim zelenim koridorima prema Europi.

Zbog rata je upitna i sljedeća žetva. Strahuje se da bi prinosi mogli biti manji za četvrtinu ili čak trećinu. Ukrajina izvozi i gotovo pola svjetske proizvodnje suncokretovih sjemenki i ulja. Nestašice još nema, ali u nekim europskim zemljama pojedini trgovački lanci ograničili su prodaju suncokretova ulja, kako bi se spriječilo panično kupovanje.

Ipak, treba istaknuti da rast cijena hrane nije povezan samo s ratom u Ukrajini. Taj trend počeo je još s pandemijom koronavirusa koja je izazvala probleme u proizvodnji, ali i transportu. Cijene hrane u ožujku ove godine bile su najviše u povijesti – podaci su to UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu - čak za trećinu više nego u ožujku prošle godine.

No ne divljaju samo cijene hrane. Ukrajinska kriza izazvala je snažan rast cijena energenata.

Prije godinu dana vozili smo se po cijeni od 10,24 kune za litru Eurosupera, a sada ona iznosi 14,71 kunu. Dizel je stajao 9,72 kune po litri, a sada 13,46 kuna.

Svjetska banka je očekivala da će 2022. biti godina stabilizacije.

Sad predviđa rast cijena energije od više od 50 posto. Najviše od energetske krize prije gotovo pola stoljeća. Analitičari očekuju da će se cijene prirodnog plina u Europi ove godine udvostručiti i biti desetak puta više nego prije samo dvije godine te da će računi za struju i plin domaćinstvima u ovoj godini narasti za trećinu. U najcrnjem scenariju to bi moglo biti i za čak 70 posto.

Hrana i energenti samo su vrh ledene sante poskupljenja. Rast cijena zahvatio je gotovo sve - od sirovina do konačnih proizvoda. Cijene gnojiva su ove godine narasle za više od 220 posto. Rusija i njezin blizak saveznik Bjelorusija, najveći je svjetski izvoznik, a zapad je Minsku zbog pomoći u ruskoj invaziji na Ukrajinu uveo sankcije.

Olditimer (Printscreen Informer) Rastu cijene goriva, rabljenih vozila, a ni budućnost nije svijetla: Imati limenog ljubimca bit će sve skuplje

Dolazi nam novo poskupljenje struje? - 1 Inflacija najviša od ljeta 2008.: Pogledajte što je sve poskupjelo, cijene su značajno skočile

Za kraj spomenut ćemo i cijene nikla. Rusija je glavni izvoznik tog metala koji se koristi u baterijama koje pokreću sve – od mobitela do novih električnih automobila. Potražnja je sve veća, a zbog ruske invazije na Ukrajinu na tržištima je zavladala zabrinutost za njegovu dostupnost. Cijena se u svega nekoliko dana gotovo učetverostručila. Zbog strelovitog rasta trgovanje je na burzama čak bilo privremeno prekinuto. Tržišta su se nakon toga stabilizirala, ali cijena nikla i dalje je dvostruko viša nego uoči ruske invazije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju