Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedavan niz liječničkih pogrešaka aktualizirao je pitanje kako sankcionirati liječnike i pacijenatima nadoknaditi štetu zbog nesavjesna liječenja. Ministarstvo još nije ponudilo odgovore na nastale probleme, a već se pojavio drugi.


Smrt svake osobe u bolnici, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, mora se pojedinačno analizirati na stručnom kolegiju. Ako uzrok smrti nije jasan, obavlja se obdukcija.

Vezani članci Đivo LJubičić Pulmolog iz KB Dubrava: "Dnevno primamo 40 do 50 bolesnika. Neki koji su preboljeli COVID imaju smetnje sluha, osip, opada im kosa..." Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Grbin apelirao na ministra Beroša i Vladu da promjene politiku bolnica koje onemogućuju pratnju na porodu: "Jedino što je za to potrebno je..."

Hrvatske bolnice, stjerane u koštac s proračunom, odlučile su srezati troškove tamo gdje se najmanje vidi, na obdukcijama.

Odgovorni iz Ministarstva ne žele komentirati navode kako se radi o bolnicama u manjim mjestima. Jedna obdukcija može stajati i do 10.000 kn. Za manje bolnice je to veliki novac koji rađe potroše na kupnju lijekova i plaćanje režija.

Više u video prilogu.