Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK S RAVNATELJIMA

Skraćivanje lista čekanja: Nakon uspješnog pilot projekta u Zagrebu, Beroš želi isto u cijeloj zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak će Ministarstvo zdravstva održati sastanak s ravnateljima bolnica i kliničkih bolničkih centara iz drugih dijelova Hrvatske u vezi nastavka aktivnosti na skraćivanju listi čekanja.

Nastavlja se pokušaj skraćivanja listi čekanja za pacijente diljem Hrvatske. Zato će u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš održati sastanak s ravnateljima bolnica i KBC-ova.

"Pozitivna iskustva u skraćivanju listi čekanja na zdravstvene usluge provedena kroz nedavne pilot analize u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice nastavljamo primjenjivati i u drugim bolnicama o čemu ćemo razgovarati s ravnateljima tih ustanova", istaknuo je ministar.

Nedavno je provedena analiza za zagrebačke bolnice te rezultati pokazuju "da se mogu učiniti značajniji pomaci na skraćivanju vremena do pregleda i pružanja određenih medicinskih zahvata pacijentima".

"Naš cilj nije provoditi nadzor nad zdravstvenim djelatnicima, već omogućiti transparentnost i veću učinkovitost u planiranju korištenja svih ljudskih i tehničkih kapaciteta kako bismo smanjili vrijeme čekanja pacijenata na zdravstvene usluge. Prije svega mislimo na dijagnostičke preglede kod indikacija onkoloških i drugih oboljenja, te pružanja terapijskih usluga i zahvata kod kojih je vrijeme čekanja bitan čimbenik", dodao je Beroš.

Postojeće liste nisu prikaz realnog stanja

Provedena analiza u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice pokazala je neujednačenost u primjeni propisanih kriterija kod određivanja indikatora za pojedine bolesti i uvrštavanja na liste čekanja, pa postojeće liste čekanja nisu odražavale stvarno stanje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MENTALNO ZDRAVLJE Zašto Plenković i Beroš ne spominju važno ulaganje za Hrvatsku? Ključan dokument uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JAVNO ZDRAVSTVO Beroš najavljuje novu epidemiju, a što radi njegovo Ministarstvo? Stručnjaci očajni, ključnog dokumenta još nema, pacijenti mjesecima čekaju na termine

"Iskustva i rezultati dobiveni u pilot analizi pokazuju da možemo znatno skratiti vrijeme čekanja na pojedine preglede i zahvate. Vidljivo je da su dosadašnje liste čekanja sadržavale i one preglede koji ne spadaju tu, poput zakazanih kontrolnih pregleda i zahvata za koje je potreban protok određenog vremenskog razdoblja.

Naglasio je da je skraćivanje listi čekanja jedan od prioritetnih reformskih koraka u javnom zdravstvenom sustavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene