Obavijesti Pretražite Navigacija
Analizirali Sauchin potpis

Nastavak suđenja Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko: Grafološki vještaci svjedočili o potpisima u aferi dnevnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodatnim ispitivanjem grafoloških vještaka Zvonimira Ćorića i Đure Črnjaka o značajkama spornih potpisa Tomislava Sauche, u ponedjeljak je Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem predstojniku premijerova kabineta Sauchi i tajnici Sandri Zeljko u aferi dnevnice.

''Utvrdili smo četiri opće i jednu posebnu značajku kod spornih Sauchinih potpisa koje se odnose na prostorni smještaj. Kod nespornih potpisa utvrđena je značajka u obliku kukice na početku i na kraju gornje grane. Sporni Sauchin potpis sastoji se od dva do tri poteza. Jedan potez ima gornju produženu granu, dok je drugi potez vertikalne grane'', kazali su vještaci.

Pojašnjavajući razliku između grane i poteza, vještaci su pojasnili da je potez neprekinuta linija, dok su grane oblikovne forme. Analizirajući sporni Sauchin potpis, Ćorić i Črnjak utvrdili su da se sastoji od tri grane i tri poteza, a među ukupno 23 sporna Sauchina potpisa vještaci su detektirali pet različitih formi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera dnevnice Božinović na suđenju Sauchi i Zeljko posvjedočio da nije potpisao dva sporna putna naloga

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bivši šef Milanović kao svjedok u nastavku suđenja za aferu dnevnice: "Saucha je bio izvan sebe kada je vidio dokumentaciju i razmjer afere"

Pojasnili su da u vještačenju potpisa postoje opća pravila struke kojih se pridržava svaki vještak, ali ne postoje standardi kojima opisuju posebno vrijedne značajke potpisa. Uz to, dodali su da su opće značajke potpisa brzina poteza, nagib, kalibar te ritam i dinamika pisanja, dok su posebne značajke prostorni smještaj u odnosu na prvu vertikalnu granu potpisa.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta, pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene