Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski gospodarski forum

Bilateralni sastanci i važne rasprave: Plenković o svojim dosadašnjim aktivnostima u Davosu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u Davosu je gdje sudjeluje na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

Drugi dan sudjelovanja na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, premijer Andrej Plenković započeo je sastankom s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, priopćeno je iz Vlade.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Uoči početka rasprave na temu "Ubrzavanje dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana", predsjednik Vlade u izjavi za novinare rezimirao je svoje dosadašnje aktivnosti u Davosu.

U četvrtak je održao niz bilateralnih sastanaka s brojnim državnicima i vodećim ljudima multinacionalnih kompanija, a sudjelovao je i u dvije važne rasprave.

Prva rasprava odnosila se na globalno upravljanje, geopolitičke izazove, gospodarska i socijalna pitanja, a u njoj su sudjelovali ključni čelnici međunarodnih institucija i brojni državnici.

"Sasvim je jasno da u daljnjoj fazi globalnoga upravljanja i multilateralne suradnje moramo voditi računa o principima slobode tržišta, ali i o socijalnom aspektu i svim mogućim posljedicama globalizacije i integracije", naglasio je predsjednik Vlade.

Druga rasprava, koja se odnosila na budućnost Europe, po sudu predsjednika Vlade bila je dosta optimistična, pogotovo u odnosu na raspravu održanu na istom forumu prije godinu dana u ozračju izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

"Sada se ta situacija nastoji prihvatiti i njome upravljati, a dolazak predsjednika Macrona koji širi euro-entuzijazam, uz ponovno učvršćenje pozicije kancelarke Merkel, po meni znači jednu stabilnost europskoga projekta i šansu za Hrvatsku da sa svojim ambicijama postane dio tješnje integracije i nađe svoje čvrsto mjesto na političkoj karti Europe", poručio je.

Predsjednik Vlade jučer je razgovarao i s nekoliko europskih čelnika, grčkim premijerom Tsiprasom, albanskim premijerom Ramom, ukrajinskim predsjednikom Porošenkom. Osim bilateralne suradnje, teme tih sastanaka bile su europske ambicije Albanije, jačanje jadransko-jonske suradnje s Grčkom te situacija u Ukrajini i napori za mirnu reintegraciju i približavanje Europskoj uniji.

Poslijepodnevni dio bio je posvećen sastancima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s vodećim ljudima nekoliko multinacionalnih kompanija, priopćeno je. 

"Dogus grupa i dalje nastavlja ulaganja u Hrvatsku, Booking.com svojim je aktivnostima kao platforma pridonio većem dolasku turista u Hrvatsku, Google želi biti partner hrvatskoj IT industriji, a velika farmaceutska kompanija La Roche želi suradnju s hrvatskim zdravstvenim sustavom", rezimirao je Plenković.

Plenković se jučer sastao i s predsjednikom Europske investicijske banke, Wernerom Hoyerom, koja je u Hrvatsku uložila 5 milijardi eura i pomaže u pripremi i u realizaciji projekata.

Predsjednik Vlade najavio je da će u današnjoj raspravi posvećenoj europskoj budućnosti zemalja jugoistočne Europe, zajedno s bugarskim premijerom Borisovom koji je predsjedavajući Europskog vijeća, uputiti poruke podrške uoči objavljivanja nove strategije Europske komisije o proširenju.

U tom je kontekstu kazao da Europa više brzina postoji i danas i naglasio kako je važno da svaka članica odabere put kojim želi ići.

"Smatram da je za Hrvatsku, s obzirom da smo zadnja članica, na našu veličinu i naše reformske ambicije, dobro da budemo u tješnjem krugu europskoga projekta i zato želim da i aktivnosti Vlade budu usmjerene ka ostvarivanju tih ciljeva", poručio je predsjednik Vlade.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene