Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reporter Dnevnika Nove TV iz Davosa

Grad je paraliziran, vlada gužva na svakom koraku, a sve protječe u sjeni jednog čovjeka

Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr)
Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković i Benjamin Netanyahu u Davosu (Foto: Vlada RH) Galerija 1/4 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u četvrtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu tijekom kojeg će imati niz bilateralnih susreta sa svjetskim političkim čelnicima i predstavnicima poslovnog svijeta.

U Davosu na svakom koraku vlada gužva - grad je paraliziran mjerama sigurnosti i golemim količinama snijega. Čini se da je Svjetski gospodarski forum tako prerastao ovo mjesto sa svega desetak tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca''

Kako iz Davosa javlja reporter Nove TV Danijel Vrbota, svi hoteli su puni, a nema ni slobodnog parkinga. U Davosu se naguralo više od tri tisuće prijavljenih sudionika i na tisuće onih koji žele biti viđeni u društvu moćnih i bogatih. Naravno tu su i predstavnici medijskih kuća sa svih strana svijeta.

Svjetski politički i gospodarski lideri sudjelovali su danas na neformalnom okupljanju pod nazivom Stvaranje zajedničke buzdućnosti u podijeljenom svijetu. Jedan od ciljeva je globalne trendove povezati s kvalitetnom socijalnom politikom. Organizatori ne očekuju da će skup ponuditi rješenja, već potaknuti raspravu.

Sve to protječe u sjeni jednog čovjeka - američkog predsjednika Donalda Trumpa. On će se sudionicima obratiti na zatvaranju skupa. Forum poznat po zagovaranju globalizacije i otvaranja tržšta pokušat će objasniti svoju politiku vođenu motom "Amerika prva".
 

Događanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prati reporter Nove TV Danijel Vrbota.

Plenković je u Davos stigao rano u četvrtak i svoje sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu započeo je bilateralnim susretom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na kojem su, kako navode u Vladi, potvrđeni dobri odnosi dvaju zemalja.

Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Sastanak s Netanyahuom bio je jako srdačan. Dvojica premijera razgovarala su o izraelskim ulaganjima u poljoprivredu i IT sektor. Izraelci su zainteresirani za našu brodogradnju i turizam. Također, tema razgovora su bili i borbeni zrakoplovi," izvijestio je Danijel Vrbota iz Davosa za DNEVNIK.hr.

Plenković je najavio mogući posjet predsjednika izraelske vlade na ljeto ove godine.

"Očekujem da do kraja ove godine premijer Netanyahu dođe u posjet Hrvatskoj, moguće u lipnju ili srpnju", kazao je Plenković.

Podsjetimo, Izrael se javio na natječaj MORH-a za borbene avione ponudivši svoje F-16, a u javnosti se već otvoreno nagađalo da u Hrvatsku stižu izraelski zrakoplovi. Međutim, konačna je odluka na čekanju jer je premijer Plenković odlučio još jednom analizirati sve pristigle ponude.

Osim s Netanyahuom, Plenković se susreo i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. Zaključeno je da je Grčka Hrvatskoj bliska zemlja i da je gospodarska suradnja premala. Istaknuto je da treba iskoristiti Jadransko-jonsku inicijativu.

Plenković se sastao i  s nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

S Nizozemskom, kao jednim od većih ulagača u Hrvatsku razgovaralo smo, nastavio je Plenković, o predstojećoj suradnji u okviru Europske unije te svim aspektima koji su vezani za Hrvatsku i proširenje, tj. novu strategiju koju će Europska komisija objaviti kroz dva tjedna.

Očekuju ga i sastanci s albanskim premijerom Edijem Ramom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Plenković će se u četvrtak sastati i s predstavnicima poslovnog svijeta – Mattom Brittinom, operativnim predsjednikom Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku, s Christophom Franzom, predsjednikom švicarske zdravstvene korporacije F.Hoffmann – La Roche AG, s predsjednicom i glavnom izvršnom direktoricom tvrtke Booking.com Gillian Tans te s Feritom F. Sahenkom, predsjednikom turske Dogus grupe koja godinama ulaže u hrvatsku turističku infrastrukturu.

U petak su zakazani susreti s Wernerom Hoyerom, predsjednikom Europske investicijske banke koja sudjeluje u nizu projekata u Hrvatskoj, s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, te s Bojkom Borisovim, premijerom Bugarske, države koja je početkom godine preuzela predsjedanje Europskom unijom i kao prioritet istaknula proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana.

Premijer će na forumu sudjelovati u tri rasprave. U četvrtak sudjeluje na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", što je i moto ovogodišnjeg okupljanja, te u raspravi "Prozor mogućnosti za Europu" koju će moderirati predsjednik WEF-a Børge Brende i na kojoj će, osim političkih čelnika, sudjelovati predstavnici velikih tvrtki poput Deutsche Posta, Heinekena, indijske Tate, Heinekena te predstavnici bankarskog i obrazovnog sektora.

U petak će sudjelovati "Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" na kojemu će obraćanja imati povjernik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn i zamjenik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey D. Feltman, te će prisustvovati obraćanju američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim se zatvara ovogodišnji forum. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene