Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Demokratska praksa'

Beljak: 'Čuo sam se s Milanovićem, on shvaća naš potez'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik HSS-a Krešo Beljak izjavio je kako ta stranka ostaje u opoziciji te neće ni na koji način sudjelovati u HDZ-ovoj Vladi, no dat će joj 100 dana mira.

"Mi smo opozicija i danas, i za sto dana, i do kraja mandata. HSS neće sudjelovati u ovoj Vladi ni na jedan način, samo što ćemo im dati 100 dana mira i to je sve", rekao je Beljak za Media servis.

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Most bi se, kaže, mogao ponašati isto kao i HSS, a ne tražiti ministarske fotelje, sinekure i tajne službe. "Pozivam njih da budu korektiv, da ne traže ništa, kao što to ne tražimo mi, i onda će biti vjerodostojni", rekao je.

Beljak je komentirao i izjavu SDP-ovca Orsata Miljenića kako "nitko nema pravo varati birače" rekavši da je s njim u kontaktu. "Mi smo i dalje kolege, i to opozicijske kolege, i predstavljat ćemo opozicijske stranke u narednom razdoblju, naredne četiri godine, kako će se stvari kod njih odviti - ne znam, no ja sam sa svim potencijalnim kandidatima u vrlo dobrim odnosima i to će tako i ostati", poručio je.

"Milanović razumije naš potez"

Dodao je kako se čuo s predsjednikom SDP-a u odlasku Zoranom Milanovićem koji, tvrdi čelnik HSS-a, apsolutno shvaća njegov potez. "Mislim da je to demokratska praksa i mislim da bi on isto napravio da je u mojoj poziciji. Radi se jednostavno o tome da smo željeli dati mira Vladi", pojasnio je Beljak.

Negirao je spekulaciju da svojim stajalištem prema budućoj Vladi zapravo kupuje vrijeme kako bi se riješio nezadovoljnika u stranci.

"Imamo izbornu skupštinu 22. listopada. Žao mi je što neki ljudi ne shvaćaju da oni koji su glasovali za druge stranke i davali potporu drugim kandidatima, a dio su HSS-a, ne mogu više biti dio HSS-a. To je tako. To bi napravila svaka druga stranka", poručio je Beljak.

Podjsetimo, Beljak je jučer kazao da će HSS, odnosno njegovih pet saborskih zastupnika, dati Plenkoviću i HDZ-u podršku, odnosno potpise za sastavljanje Vlade te da će im ostaviti rok od 100 dana. Odluka je na Predsjedništvu HSS-a donesena jednoglasno.

HDZ i bez Mosta može do većine u Saboru

Mostu je na ovaj način oslabljena pregovaračka pozicija jer bi HDZ čak i bez njihovih mandata mogao skupiti 76 ruku u saboru.

HDZ uz svoj 61 mandat može računati i na 8 mandata manjinaca te sada na pet mandata HSS-a. Dva mandata mogao bi dobiti i od Milana Bandića.

Ovaj politički manevar komentirali su danas mnogi SDP-ovci te Mostovci Božo Petrov i Miroslav Šimić. (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene