Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarski uzlet

NAJVEĆI RAST BDP-A OD 2008. - 'Hrvatska je definitivno izašla iz krize!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BDP bilježi rast treće tromjesečje za redom u ovoj godini. Za komentiranje dobrih vijesti zadužen je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

 U trećem tromjesečju ove godine bruto domaći proizvod, BDP, rastao je 2,8 posto, objavio je Dražvni zavod za statistiku prve procjene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Božićna kupnja/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 RAST POTROŠNJE Oboreni svi rekordi: Crni petak bio je samo uvertira u potrošačku groznicu; novac će Hrvatima stići i iz - inozemstva

ZVUČI GOTOVO NESTVARNO Hrvatski BDP prvi puta od 2008. raste više od 2 posto?

U odnosu na isti kvartal prošle godine hrvatsko je gospodarstvo raslo za 2,8 posto dok je u odnosu na prethodno razdoblje ove godine BDP veći za 1,3 posto.

To je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, a riječ je o najvećem rastu gospodarstva od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio 2,9 posto na godišnjoj razini.

Jačanju gospodarskih aktivnosti pronio je rast potrošnje kućanstava - 1,6 posto, turistička sezona, a po djelatnostima najveći je doprinos u prerađivačkoj industriji.  

DZS je objavio i podatke za industrijsku proizvodnju koja je u listopadu bila za jedan posto veća u odnosu na rujan dok je na godišnjoj razini porasla za 6,4 posto što je najveći rast od svibnja 2007. godine.

Grčić: Imamo drugu najveću stopu rasta u Europi

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dao je izjavu za medije povodom objave podataka o gospodarskom rastu.



'Izrazito mi je zadovoljstvo priopćiti da smo u 3. kvartalu ostvarili 2,8 posto gospodarskog rasta. Zadnji put toliki rast je bio početkom 2008. godine. Ovo je stopa koja potvrđuje da je ova Vlada sa svojim partnerima, poduzetnicima i građanima, izvukla zemlju iz gospodarske krize.

Slušamo da je Hrvatska u izrazito teškoj gospodarskoj situaciji, no Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj Vladi i izražavam u ime svih svojih kolega zadovoljstvo i ponos. No isto moram poručiti hrvatskoj javnosti i našim potencijalnim partnerima u budućoj vladi da smo spremni uložiti sve svoje napore u stabilnost hrvatskog gospodarstva i gospodarski rast. Pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo je iz šestogodišnje recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta', kazao je Grčić i nastavio:

'Slušamo kako gospodarska stopa rasta nije dovoljno velika, no sada je gotovo tri posto. Hrvatska je druga u Europi po stopi rasta BDP-a gledajući dva zadnja kvartala. Hrvatska je sada u zamahu i vrlo je važno da se nova Vlada i novi parlament što brže konstituiraju i da se nastavimo baviti vrlo ozbiljnim poslom i da se pozitivni trendovi nastave.

U trećem kvartalu najveći doprinos rastu je imala turistička potrošnja uz već dobar rezultat industrije. Nakon sedam godina imamo i rast građevinskog sektora što je rezultat  infrastrukturnih projekta i EU fondova financiranja. Investicije su u 3. kvartalu rasle 2,2 posto i konačno su probuđene. Tu je i osobna potrošnja te izvoz sa 8 posto rasta. Hrvatsko gospodarstvo je definitivno stabilizirano', poručio je Grčić.
 

Sanaderov sporazum

No, ovako iznenađujuće dobar rast BDP-a mogao bi imati i negativne posljedice po državni proračun. Naime, zbog sporazuma koje je sa sindikatima javnih službi potpisala HDZ-ova Vlada osnovica plaće u javnim službama bit će povećana za 6 posto, nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za 2 posto. Iz državnog proračuna za to bi trebalo 1,8 milijardi kuna, a Grčić je kazao kako će se o tom ozbiljnom pitanju tek raspravljati. 

'To je sporazum HDZ-ove Vlade. Ne želim ništa prejudicirati, to je vrlo ozbiljna tema i nova vlada, Hrvatska raste sa svojim partnerima, vidjet će što s tim ozbiljnim pitanjem', odgovorio je Grčić dodavši da je riječ o iznosu od 1,8 milijardi kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene