Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

BDP bilježi rast treće tromjesečje za redom u ovoj godini. Za komentiranje dobrih vijesti zadužen je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.


 U trećem tromjesečju ove godine bruto domaći proizvod, BDP, rastao je 2,8 posto, objavio je Dražvni zavod za statistiku prve procjene.

ZVUČI GOTOVO NESTVARNO Hrvatski BDP prvi puta od 2008. raste više od 2 posto?

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković: ''Snažan porast BDP-a Hrvatsku svrstava među članice EU-a s najbržim gospodarskim rastom'' Kune, ilustracija (Foto: Pixsell,Igor Kralj) Najveći rast od izbijanja krize: BDP u Hrvatskoj porastao više od prosjeka Europske unije

U odnosu na isti kvartal prošle godine hrvatsko je gospodarstvo raslo za 2,8 posto dok je u odnosu na prethodno razdoblje ove godine BDP veći za 1,3 posto.

To je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, a riječ je o najvećem rastu gospodarstva od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio 2,9 posto na godišnjoj razini.

Jačanju gospodarskih aktivnosti pronio je rast potrošnje kućanstava - 1,6 posto, turistička sezona, a po djelatnostima najveći je doprinos u prerađivačkoj industriji.  

DZS je objavio i podatke za industrijsku proizvodnju koja je u listopadu bila za jedan posto veća u odnosu na rujan dok je na godišnjoj razini porasla za 6,4 posto što je najveći rast od svibnja 2007. godine.

Grčić: Imamo drugu najveću stopu rasta u Europi

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dao je izjavu za medije povodom objave podataka o gospodarskom rastu.'Izrazito mi je zadovoljstvo priopćiti da smo u 3. kvartalu ostvarili 2,8 posto gospodarskog rasta. Zadnji put toliki rast je bio početkom 2008. godine. Ovo je stopa koja potvrđuje da je ova Vlada sa svojim partnerima, poduzetnicima i građanima, izvukla zemlju iz gospodarske krize.

Slušamo da je Hrvatska u izrazito teškoj gospodarskoj situaciji, no Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj Vladi i izražavam u ime svih svojih kolega zadovoljstvo i ponos. No isto moram poručiti hrvatskoj javnosti i našim potencijalnim partnerima u budućoj vladi da smo spremni uložiti sve svoje napore u stabilnost hrvatskog gospodarstva i gospodarski rast. Pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo je iz šestogodišnje recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta', kazao je Grčić i nastavio:

'Slušamo kako gospodarska stopa rasta nije dovoljno velika, no sada je gotovo tri posto. Hrvatska je druga u Europi po stopi rasta BDP-a gledajući dva zadnja kvartala. Hrvatska je sada u zamahu i vrlo je važno da se nova Vlada i novi parlament što brže konstituiraju i da se nastavimo baviti vrlo ozbiljnim poslom i da se pozitivni trendovi nastave.

U trećem kvartalu najveći doprinos rastu je imala turistička potrošnja uz već dobar rezultat industrije. Nakon sedam godina imamo i rast građevinskog sektora što je rezultat  infrastrukturnih projekta i EU fondova financiranja. Investicije su u 3. kvartalu rasle 2,2 posto i konačno su probuđene. Tu je i osobna potrošnja te izvoz sa 8 posto rasta. Hrvatsko gospodarstvo je definitivno stabilizirano', poručio je Grčić.
 

Sanaderov sporazum

No, ovako iznenađujuće dobar rast BDP-a mogao bi imati i negativne posljedice po državni proračun. Naime, zbog sporazuma koje je sa sindikatima javnih službi potpisala HDZ-ova Vlada osnovica plaće u javnim službama bit će povećana za 6 posto, nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za 2 posto. Iz državnog proračuna za to bi trebalo 1,8 milijardi kuna, a Grčić je kazao kako će se o tom ozbiljnom pitanju tek raspravljati. 

'To je sporazum HDZ-ove Vlade. Ne želim ništa prejudicirati, to je vrlo ozbiljna tema i nova vlada, Hrvatska raste sa svojim partnerima, vidjet će što s tim ozbiljnim pitanjem', odgovorio je Grčić dodavši da je riječ o iznosu od 1,8 milijardi kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook