Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kralj PowerPointa

Banožić optužen za plagijat: Knjiga mu je spoj PowerPoint prezentacija - "To pitajte Rektorski zbor"

Aktualno Galerija Mario Banožić, ministar obrane - 2 Mario Banožić, ministar obrane - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić, ministar obrane - 3 Mario Banožić, ministar obrane - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić, ministar obrane - 1 Mario Banožić, ministar obrane - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić, ministar obrane - 2 Mario Banožić, ministar obrane - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Mario Banožić, ministar obrane - 3 Galerija 1/10 >>
Ministar obrane Mario Banožić odustaje od profesorske karijere - barem privremeno. I to zbog optužbi da je znatan dio njegove knjige, napisane za studente Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru plagijat.

Sama knjiga već je bila pod upitnikom zbog činjenice da je Mario Banožić kao knjigu objavio PowerPoint prezentacije, a portalu Index sada se javio autor istih takvih prezentacija, objavljenih 7 do 8 godina prije Banožićeve knjige.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Posljedice nevremena Kada će se ukloniti sva porušena stabla u Zagrebu? Tomašević ima važnu obavijest za građane

Iz Veleučilišta koje je objavilo Banožićev priručnik poručuju kako je svaki autor odgovoran za sebe.

"Veleučilište raspolaže sa softverom za provjeru autentičnosti radova koji je dostupan svim studentima i nastavnicima na web-stranici Veleučilišta, a prema Pravilniku o izdavačkoj djelatnosti, nije propisano da se prijavljena izdanja provjeravaju, već je to prepušteno samim autorima", poručili su.

Ministar, koji je do jučer tvrdio kako može biti i ministar i profesor, od svojih je nastavnih aktivnosti naglo odustao.

"Malo je reći da sam šokiran količinom negativnosti koje su se slile na račun moga akademskog i znanstvenog rada kojim se bavim gotovo 15 godina, ali i pokušajima da me se prikaže nestručnim, nečasnim i onime koji radi na štetu studenata. Tražene uvjete koje treba ispuniti svaki izvanredni profesor ispunjavam, a odustati od akademske karijere neću, već ću ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade Republike Hrvatske", napisao je na Facebooku.

Mario Banožić, ministar obrane - 2 Je li Mario Banožić plagijator? - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Resorni ministar ne upire pak prstom u kolegu iz Vlade, nego u znanstvenu zajednicu.

"Razvlačenje možda neke PowerPoint prezentacije, a koja ni najmanje nije nešto što se može svrstati u znanstvenu publicistiku ili u neki udžbenik ili knjigu, mislim jednako tako baš i nije najprimjerenija. Ali zašto su uveli da jedna PowerPoint prezentacija nosi određene bodove ili da je apsolutni uvjet, to zbilja pitajte Rektorski zbor", poručio je Radovan Fuchs.

Plagijati u hrvatskoj znanosti nisu novost, a kad se i otkriju, često se ne dogodi ništa: na svojoj je koži to osjetila i ministrica kulture, koja je 2012. Sveučilištu u Zagrebu prijavila da je jedan njihov doktorat nastao plagiranjem njezinih znanstvenih radova.

"I na kraju sam morala sudskim putem dokazivati da se radi o kršenju Zakona o autorskim pravima i tek na kraju je taj doktorat oduzet", požalila se Nina Obuljen Koržinek.

No i ona problem vidi drugdje, a ne u Banožiću i prezentacijama.

"Mislim da se znanstvena zajednica zbog svih nas, i zbog ozbiljnijeg pozicioniranja hrvatskih sveučilišta, mora ozbiljnije s tim uhvatiti ukoštac", smatra ministrica.

Banožić je još nedavno pravdao svoje znanstveno napredovanje.

"To je moj život posljednjih 15 godina. Ovdje je poanta da ispunjavate svoje obveze kvalitetno na poslu, što ja i činim, ali isto tako gajim i kvalitetni pristup studentima i veseli me rad s njima i vrijeme provedeno s njima jer tako napunim baterije", rekao je 27. srpnja.

No nakon što su mu je znanstveni i nastavni rad došao pod povećalo javnosti, Banožić je, barem zasad, odustao.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene