Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pao Plenkovićev space shuttle

Bane, semafor, Damir, tvornica cjepiva pa plinska afera: Od kandidata za gradonačelnika do ministra, Filipović je nanizao dugi niz gafova i afera

Davor Filipović
Davor Filipović Foto: Tom Dubravec/Cropix
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je razriješio ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, a na tom je mjestu bio od travnja 2022. godine

Davora Filipovića javnost je bolje upoznala kao kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. On je postao Plenkovićev izbor nakon što je stranka neočekivano ostala bez svog prvog izbora Damira Vanđelića.

Onda je uletio Filipović, kojeg je javnost doživjela kao rezervu. On se lošom komunikacijom i brojnim gafovima samo dublje zakopavao te je građanima priredio osebujan show.

Tako je tijekom kampanje za zagrebačkog gradonačelnika, kada je umro Đorđe Balašević te kada su mu brojni Zagrepčani odali počast transparetom na ćirilici, upitan što misli o tome rekao da bi se u javnosti trebalo koristiti službeno pismo, da nikada nije slušao Balaševića i da samo zna pjesmu "Nikad kao Bane".

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a nova afera Stižu reakcije na smjenu ministra Filipovića: "Duže je bio na semaforu nego u Vladi"

Pročitajte i ovo Davor Filipović - 5 nije baš trajao Ministar Filipović je la pa-pa, pa imamo pitanje za premijera: ''Pliz, smijemo li ga opet zvati Dragutin, Danijel i Damir?''

Time je zaradio nadimak Bane. No, Plenković ga je hvalio pa ga je čak nazvao space shuttleom.

"Davor Filipović sjajan je kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, to je svojom izjavom jutros ponovno pokazao. Razlika između njega i drugih kandidata je u tome što se razumije u teme, ne ulazi u tu utakmicu, a da se prethodno nije ranije bavio gradom i problematikom", rekao je jednom prilikom Plenković, dodavši da Filipović ima i sportsku drskost za sve izazove koji su pred njim.

"On je agilan čovjek, doktor znanosti s 26 godina, izvanredni profesor, sportaš, pristojan, ali ima onu sportsku drskost koja je ključna za velike političke utakmice, kao što je ova pred njim", kazao je tako Plenković.

No, biseri tog agilnog čovjeka samo su se nizali.

Na pitanje ako pobjedi na izborima, što bi napravio, Filipović je rekao da bi izgradio tvornicu cjepiva protiv korone.

"Dugoročno, to bi bilo jako važno za nacionalnu sigurnost, a mogli bismo pokrenuti i proizvodnju raznih cjepiva, cjepiva protiv karcinoma, i na takav način zaposliti brojne visokoobrazovane mlade ljude", rekao je tijekom kampanje.

Za vrijeme kampanje za gradonačelnika Zagreba ispričao je i anegdotu iz svog života u Americi, imao je problema tijekom prelaska preko ceste.

Pročitajte i ovo Cjepivo Stigao šef HERA-e Prijeti li nova zdravstvena kriza? Beroš poručio: "Važno je u Europi učiniti jednu stvar"

"Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj, pa i na prelazak ulice", rekao je Filipović. "Tako sam jednom 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila", rekao je Filipović.

Gradonačelnik Zagreba nije postao, a nakon poraza Andrej Plenković obrušio se na medije optužujući ih da su kandidatu za gradonačelnika Zagreba Davoru Filipoviću u više navrata namjerno krivo izgovarali ime.

Istina, bio je tu često Damira pa je to brzo preraslo u nacionalnu šalu navođenja svih imena sa slovom D. No, ubrzo se otkrila prava sramota.

Pročitajte i ovo Bivši ministar Davor Filipović i Andrej Plenković Nova afera Potvrđeno iz Vlade: Plenković smijenio ministra Filipovića

Pročitajte i ovo Andrej Plenković DILANJE INFORMACIJAMA Premijer Plenković nakon smjene Filipovića: "Zgroženi smo. Lovrinčević nije moj, nego miljenik Mosta"

Pogrešku je prvi napravio sam HDZ na službenoj stranici kada su Davora nazvali Damir.

Gradonačelničke fotelje nije se dočepao, ali jest one Ministarstva gospodarstva i energetike, gdje je koncem travnja 2022. proglašen ministrom. A umjesto gafova tu su krenule - afere. Afera plin.

Tako je tijekom ljeta procurilo da Hrvatska elektroprivreda (HEP),  samo u lipnju na viškovima plina izgubila čak oko 10 milijuna eura zbog pozicije u kojoj su se našli i sukoba koji je nastao između Uprave tog državnog giganta i resornog Ministarstva gospodarstva s Filipovićem na čelu.

Tako je HEP plin kupovao skupo od INA-e da bi se on zatim prodavao ispod svake cijene te je tako HEP gubio 400.000 eura dnevno.

Bivši član Nadzornog odbora INA-e, ministar Filipović, tvrdio je da on ništa nije znao o viškovima plina, no priča je, čini se, bila drugačija te je bio upozoravan iz HEP-a više puta u raznim dopisima.

Afera plin pretočila se u aferu SMS kada je u medije procurila njegova komunikacija s Goranom Husićem, suvlasnikom tvrtke OMS Upravljanje, koja je baš od INA-e kupovala iznimno povoljan plin te ga potom prodavala po deset puta višoj cijeni.

Husić i Filipović izmijenili su stotine poruka u kojima suvlasnik OMS-a objašnjava ministru pojedinosti o preciznim količinama plina koje ulaze i izlaze iz Hrvatske. 

Već tada se očekivalo da će ga Plenković smijeniti, ali to se nije dogodilo. Do danas. Filipović je smijenjen zbog afere svog savjetnika Jurice Lovrinčevića. Otkriveno je da je lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora uime većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene