Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost vlastitog naoružanja

Milanović na obljetnici osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: "Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućega i ginuli"

Aktualno Galerija Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a - 3 Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a - 3 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a - 2 Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a - 2 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan +0 Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a - 1 Galerija 1/4 >>
Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u vojarni Pukovnik Marko Živković u Velikoj Gorici na obilježavanju 32. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U sklopu vojarne u tijeku je izgradnja infrastrukturnog kompleksa za uvođenje u operativnu uporabu 12 borbenih aviona Rafale, a kompleks ukupne površine oko 20.000 metara četvornih, vrijedan nešto manje od 37 milijuna eura u ponedjeljak je obišao i premijer Andrej Plenković, zajedno ministrom obrane Ivanom Anušićem.

"Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja. Kada kažem dio, ne mislim na zrakoplove, helikoptere i složene sustave, već na streljivo, od osobnog kalibra do granata za topništvo. Ovaj rat u Ukrajini, ali i godine prije ovog rata, pokazuju da je to vitalno", kazao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović na obilježavanju 32. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Komentator Telegrapha "Putin je blizu zastrašujuće pobjede: Ako uspije u svom naumu, pada svjetski poredak kakav poznajemo"

Pojasnio je će se o proizvodnji dijela vlastitog naoružanja u budućnosti morati voditi računa i tome ozbiljno pristupiti. Iako nije zagovaratelj državne intervencije u svemu, kazao je da u nekim djelatnostima država može i mora biti jedini akter, a "to je proizvodnja streljiva. Europa to do sada nije bila u stanju, nije mogla, htjela ili nije shvaćala ozbiljno. Mi kao lojalna članica Europske unije i NATO-a pružat ćemo podršku kada god je to moguće i razumno. Ako sebi dobro želimo, morat ćemo se osloniti na vlastite snage i definirati ono što je moguće", poručio je Milanović.

Pročitajte i ovo Dostavljači Blagdanska okupljanja Počinje pojačani nadzor taksija i dostavnih vozila: Policija posebno provjerava ove stvari

Čestitajući hrvatskim zrakoplovcima njihov dan, predsjednik je rekao da je Hrvatsko zrakoplovstvo grana Hrvatske vojske koja je, nakon više desetljeća, došla tamo gdje je trebala biti i ranije i da je dobila modernu opremu.

"U ovom trenutku, vi po opremljenosti i modernosti svog naoružanja i opreme prednjačite u Hrvatskoj vojsci. To je jako dobro za Hrvatsku, to je dobro za vas koji služite Domovini. To tako ne smije ostati predugo jer isto tako i druge grane hrvatske oružane sile moraju ići ukorak s tim. To neće biti lako, to će biti skupo i komplicirano", rekao je Milanović dodavši kako je opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jako skupo i da će drugo trajati.

Pročitajte i ovo Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom"

Milanović je čestitao svima koji su promaknuti i nagrađeni, a svim pripadnicima HRZ-a zaključno poručio, "Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućega i ginuli. Takvo vrijeme više nije. Imate priliku i čast raditi u puno boljim uvjetima i služiti onom istom čemu su služili i vaši prethodnici".

"Samo ulaganjem u obranu možemo jamčiti sigurnu i mirnu budućnost našim građanima. Ulaganja u obrambeni sektor najveća su od Domovinskog rata. Uz projekte nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i opremanje helikopterima Black Hawk, tu je cijeli niz manjih projekata, ne samo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, već i u svim granama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Međutim, sva ova oprema i naoružanja ne vrijede ništa bez vas – pripadnika i pripadnica Oružanih snaga RH. Stoga ćemo nastaviti poboljšavati vaš materijalni položaj, uvjete rada i obuke. Vi ste ono najvrjednije što hrvatski narod ima", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić čestitajući 32. obljetnicu ustrojstva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pročitajte i ovo Sjednica Gradske skupštine Na sjednici Gradske skupštine Tomašević prozvao HDZ-ova zastupnika Hermana zbog Resnika: "Ili bezočno lažete ili ne znate čitati"

Osim Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i potpredsjednika Vlade i ministra obrane, na svečanosti je govorio i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Na svečanosti održanoj u vojarni „Pukovnik Marko Živković", povodom obilježavanja 32. obljetnice osnutka, predsjednik Milanović uručio je odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, odlikovani su: bojnik Dalibor Bučić, stožerni narednik Nevenko Benić, stožerni narednik Marijo Dević, stožerni narednik Branko Gradski, narednik Ivica Guliš, narednik Jakiša Marović, narednik Mirko Sesar, razvodnik Tugomir Matleković, stožerni narednik – vojni specijalist Darko Semper, nadnarednik – vojni specijalist Branko Perica, državni službenik Denis Ivanković, državna službenica Zvjezdana Zubčić, namještenik Ivica Baričević, namještenik Damir Batur, namještenik Ivan Burazer, namještenik Zdenko Mamić, namještenik Jandrija Marić, namještenik Nedjeljko Mikulić, namještenik Marin Nekić, namještenik Marko Rubelj i namještenik Boris Šturlan.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević i Davor Filipović Novi skandal u Vladi Objavljena snimka razgovora u kojoj ministrov savjetnik dogovara iznudu novca: "Ako sje*e, neće nikad dobiti ništa"

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uručio je i promaknuća djelatnim časnicama i časnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. U čin pukovnika promaknuti su Ivan Kurevija i Dejan Pavlović; u čin bojnika promaknuti su Josip Perić, Filip Petrinjak, Ivan Šućur, Ivan Lovrec i Dejan Majski.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, u povodu svečanog obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pohvaljen je brigadir Saša Crnec.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene