Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priznao je kako je odluka o kažnjavanju siromašnih koji kopaju po smeću nesmotrena.


Gradonačelnik poručuje kako je on za te ljude, ali i za red pa će se, obećao je, "naći neko rješenje".

Vezani članci Smeće na Jarunu Zagrebački Jarun prepun smeća nakon okupljanja mladih Milan Bandić u bageru započeo radove na izgradnji žičare (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Bandić započeo gradnju sljemenske žičare: "Ispit za bagerista je ubod komarca što sam sve spreman napraviti"

Naglasio je da komunalni redari neće kažnjavati građane koji PET ambalažu izvlače iz kontejnera za smeće, te tako rade koristan posao umjesto nesavjesnih sugrađana koji nisu razvrstali taj otpad.

Bandić je kod kontejnera pored zgrade Gradskog poglavarstva objasnio da se vađenje PET ambalaže iz kontejnera neće kažnjavati, ali ako oni koji to rade ne stvaraju nered.

Najavio je da će se Odluka o komunalnom redu, po kojoj se prekapanje po smeću kažnjava s 300 kuna, na sljedećoj sjednici Gradske skupštine 27. ožujka morati promijeniti i dopuniti.

Također je najavio da će idućih šest mjeseci biti prijelazno razdoblje kako bi građani mogli svoje antene i klima uređaje postaviti u skladu s pravilnikom, a nakon toga mogu biti kažnjeni s 9000 kuna. Pravilnik propisuje da klima uređaji ne smiju biti na pročeljima ulica, nego na manje vidljivim mjestima poput krovnog vijenca ili balkona. Pravila su stroža su središte grada, a blaža za njegove rubne četvrti.

Odluka o komunalnom redu ili, točnije, prekršaj zbog prekapanja smeća nije novost jer postoji već četiri godine, ali se tada odnosila samo na pravne osobe, no sada je usklađena sa Zakonom o prekršajima pa se odnosi i na fizičke osobe i zato se podignula prašina zadnjih tjedan dana, istaknuo je gradonačelnik, dodavši da ta odluka stupiti na snagu 15. srpnja.

Zbog većeg obujma posla koji će obavljati komunalni redari Bandić je najavio da će zaposliti još takvih djelatnika. Pozvao je Zagrepčane da odvojeno skupljaju otpad, da se otpad reciklira po uzoru na razvijene europske zemlje jer je nužno povećati ekološku svijest i štititi okoliš.

Udruga "Zagrebački bokci" predložila je danas da se problem "prekapanja po smeću" u potrazi za odbačenom PET ambalažom riješi postavljanjem većeg broja kontejnera za takvu vrstu otpada.