Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od jeseni skuplji kruh?

Bacamo hranu vrijednu 4 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istraživanjima, milijarde kuna vrijedna hrana završi na hrvatskim smetlištima, a Hrvati nikako na zelenu granu s kruhom i pšenicom. Prvo su bili nezadovoljni seljaci, a sada zbog prijetnji pekarske industrije strahuju potrošači.

Boje se da će od jeseni jesti skuplji kruh, a u isto vrijeme kupuju ga više nego što im treba. No postavlja se pitanje je li opravdano poskupljenje, posebice jer na kruh i mlijeko ne plaćamo PDV. Ako poskupi sirovina, poskupit će i gotov proizvod, to su zakoni ekonomije.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Slika nije dostupna Provjereno Godišnje bacimo hrane u vrijednosti do 4 milijarde kuna

Cijena pšenice na svjetskim burzama raste, a s njom i strah Hrvata od poskupljenja kruha. No unatoč strahu, kante za smeće pune su hrane, poglavito kruha. Kupljeni kruh pojede se u 4 od deset obitelji. Onih 6 spreme ga u smeće.

Ili hedonisti ili rastrošni, Hrvati godišnje bace hranu vrijednu čak 4 milijarde kuna. 'Svaki bi potrošač morao naučiti kupiti koliko može pojesti, pa nećemo po cesti vidjeti odbačene komade kruha', rekla je Vlasta Piližota, prehrambeni tehnolog.

U Zagrebu se pojede svaka treća kupljena štruca, a Istrijani i Dalmatinci s kruhom su najštedljiviji. Deponija za hranu nema pa ona završi sa tonama ostalog smeća. 'Ljudi to prikupljaju doma u crne vreće s ostalim smećem, mi odvezemo, ali ne znamo kolika je točno količina kruha', rekla je Tatjana Elez iz Unikom-a.

>> Potrošačka košarica za srpanj 6.635 kuna

Umjesto darovati pučkoj kuhinji ili koristiti za stočnu hranu, Hrvatima je draže bacanje u kontejner. Međutim, ako ste vlasnik pekarnice ili dućana, i hoćete stari kruh donirati Caritasu ili pučkoj kuhinji, na to ćete platiti porez. Apsurdno, nije li?


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene