135497
135497
135497
135497
135497

Potrošačka košarica za srpanj 6.635 kuna

  • , 10.08.2010., 13:59
  • Autor:
  • komentara

Prosječna potrošačka košarica prethodni je mjesec u Hrvatskoj iznosila 6.635,22 kune, što je 0,06 posto više nego u lipnju.

 
 
 
 

Građani su u srpnju najviše izdvajali za hranu i stanovanje. Na prehrambene namirnice za četveročlanu obitelj daleko najviše je trebalo izdvojiti u Vukovaru, čak 3.126,96 kune. Slijede ga Pula s 2.954,98 kuna, Zadar sa 2.873,56. U Slavonskom je Brodu hranu trebalo platiti 2.736,34 kuna, u Dubrovniku 2.578,73, a u Osijeku 2.490,91. Nešto jeftiniji bili su: Rijeka, gdje su građani za prehranu potrošili 2.470,12, uZagrebu je trebalo izdvojiti 2.461,32 kune u Splitu 2.424,45, a u Varaždinu, u kojem je standard osjetno bolji od Vukovara hrana za četveročlanu obitelj koštala je 2.344,91. Udio hrane u košarici bio je, prema izračunu Hrvatskih nezavisnih sindikata 40, 1 posto prihoda.

>> Žalosno: Vukovar najskuplji grad za život

>> Plaća pokriva sve manji dio potrošačke košarice!

HNS je obračun potrošačke košarice računao za četveročlanu obitelj čiji su članovi roditelji i dvoje djece školske dobi. Cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljene su u više prodavaonica za svaki grad te su odabrane najniže cijene pojedinih proizvoda.

Troškovi stanovanja obuhvaćaju prosječne režijske troškove za stan od 60 kvadrata. Obitelji koje unajmljuju stanove, za stambeni prostor moraju izdvojiti dodatnih 250 eura, što je gotovo 2.000 kuna, a i to ovisi u kojem se dijelu grada nalaze. U Zagrebu, primjerice, treba dodati još stotinjak eura. Najskuplje su za stanovanje izdvajali Riječani: 1.867,23 kune, a najmanje u Slavonskom Brodu: 1.318,12 kuna.

Troškovi prijevoza uključuju dvije mjesečne radničke karte i dvije mjesečne đačke karte za područje prve zone. Dok troškovi kulture obuhvaćaju samo jedan obiteljski odlazak u kino, redovito čitanje jednog mjesečnog časopisa i svakodnevno čitanje jednog dnevnog lista.

Prosječna neto plaća za mjesec svibanj, isplaćena u lipnju iznosila je 5.277 kuna i ona pokriva 79,53 posto prosječne košarice, odnosno 0,42 posto više od prethodnog zbgo porasta prosječne neto plaće za 31 kunu. Uključe i se troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, košarica bi iznosila 8.443,29 kuna.

Detaljni izračun potrošačke košarice NHS-a možete pročitati u priloženom dokumentu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se