Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

"Ovo je hazarderski potez Andreja Plenkovića, ali vjerojatno je odlučio 'sad je dosta'''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo čuli više tumačenja o tome je li Hrvatska u ustavnoj krizi ili nije, je li premijer bez supotpisa Bože Petrova mogao tražiti i smijeniti ministre, situaciju je pojasnio reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"Različita su tumačenja, različiti su bili primjeri tijekom povijesti. Primjerice, u slučaju Slavka Linića, on je razriješen dužnosti ministra financija uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora 2014. godine. Imali smo situaciju kada je nakon nekoliko dana Mijo Crnoja razriješen dužnosti ministra branitelja na osobni zahjev. Razriješio ga je Tihomir Orešković. A onda i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko - razriješen je dužnosti također na osobni zahtjev. Što se tiče tih dvojbi, to će vrlo vjerojatno Ustavni sud razmatrati ako dođe do toga. Razgovarao sam s nekim sadašnjim ustavnim sucima i s nekim bivšima, kažu da treba vremena, treba prije svega vidjeti kakve će biti ustavne tužbe, a onda će nakon toga donijeti sve odluke. No, ono što je svakako važno, država i ministarstva će funkcionirati i bez obzira što su ova tri ministra u ovom trenutku razriješena", kazao je reporter Nove TV Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 27 godina 247 ministara Doznajte koliko u Hrvatskoj ''traju'' ministri Slika nije dostupna Čeka se 2. krug lokalnih izbora Plenković i dalje ne otkriva ima li većinu i nove ministre: Jesu li državni tajnici spremni preuzeti dužnost?

Što je u ovom trenutku najvažnije pojasnio je ustavni stručnjak Mato Palić.

"Smatram da je jedno od osnovnih ustavnih načela u konceptu diobe vlasti sustav međusobnih provjera i ravnoteža. I kad bi predsjednik Vlade svojom vlastitom odlukom mogao razriješiti bilo kojeg ministra u Vladi bez Hrvatskog sabora, mislim da to ne bi bilo u duhu tog sustava međusobnih provjera i ravnoteže koje je jedno od naših ključnih ustavnih načela. I nemojmo zaboraviti se kod nas radi o sustavu parlamentalne Vlade. Dakle, Vlada svoju stabilnost i poziciju duguje natpolovičnoj većini svih zastupnika u Hrvatskom saboru", kazao je ustavni stručnjak , doc. dr. sc. Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku

"Ja mislim da je to razrješenje ministara možda bilo hazarderski od strane premijera Plenkovića, ali vjerojatno je odlučio "sad je dosta". Gleda tjednima i mjesecima kako po terenu Mostovi ministri i dužnosnici praktički, ne da opstruiraju, ali negiraju ili kritiziraju neke projekte što se provode unutar Vlade, hvale svoje projekte, projekte Mostovih ministara... I Andrej Plenković je očito odlučio krenuti u nešto slično što je imao Ivo Sanader - možda će napraviti manjinsku Vladu koju je imao 2004. godine i vrlo jednostavno na taj način funkcionirati. Imat će nekoliko zastupnika sa strane i moći će na taj način funkcionirati. Naime, u Hrvatskoj je potrebno samo četiri puta imati 76 ruku - za izglasavanje proračuna. Za sve ostalo je potrebna relativna većina i Andrej Plenković će si vrlo vješto tu moći osigurati tu većinu. Tako da zasigurno u ovome trenutku ide na discipliniranje i svojeg biračkog tijela, ali i šalje Mostu poruku 'sad je dosta, idem slagati svoju većinu s kojom mogu nešto raditi, a ne biti slalno blokiran"', zaključio je Bago.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene