Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže smjenu vrha MUP-a

Iz CMS-a o slučaju malene Madine: "Kako je moguće da je nestao ključni dokaz za ovako tešku povredu ljudskih prava, u kojoj je izgubljen dječji život"

Što nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Madine Hussiny Hrvatska treba poduzeti?

"Prošlo je gotovo pet godina, a nije se ništa utvrdilo. Prije svega, treba ponovno provesti temeljitu istragu o tome što se točno dogodilo u slučaju malene Madine Hussiny", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Jasno je rečeno da nije došlo do učinkovite i neovisne istrage. Sama presuda govori da je Hrvatska obvezna provesti zaista neovisnu i učinkovitu istragu, a neovisna istraga sada dolazi s višegodišnjim zakašnjenjem", istaknula je Ana Ćuća iz Centra za mirovne studije (CMS).

Najveće pitanje je, ističe Ćuća, gdje su nestali ključni dokazi? "Kad se prvi put provodila istraga, ključni dokazni materijal su bile termovizijske kamere, a te snimke su nestale. Pitanje je hoće li ih MUP ovaj puta dati", napominje Ćuća.

"Prvo je pitanje koje moramo postaviti odgovornima na čelu s ministrom Božinovićem - kako je moguće da je nestao ključni dokaz za ovako veliku, tešku povredu ljudskih prava, u kojoj je izgubljen dječji život. Kako je moguće da je u MUP-u, instituciji koja je odgovorna za osiguravanje naše sigurnosti, takvi ključni dokazi nestaju u slučajevima kada dolazi do pogibije djeteta", istaknula je Ćuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detaljna službena istraga Ured ESLJP-a: Europski sud nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za Madininu smrt

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljena odluka Odbijena žalba Hrvatske u slučaju malene Madine: "Od danas je presuda konačna, kreću rokovi za isplatu odštete"

Ćuća je rekla da presuda Europskog suda za ljudska prava govori da je vrijeme da Republika Hrvatska preuzme političku odgovornost. "Plenković mora smijeniti Božinovića i ostali vrh MUP-a. Samo takvim smjenama će Hrvatska pokazati da postoji politička volja zaustaviti nezakonita i nasilna protjerivanja koja su i dovela do smrti malene Madine", zaključila je Ćuća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene