Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljna službena istraga

Ured ESLJP-a: Europski sud nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za Madininu smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u utorak je ustvrdio da odbijanjem zahtjeva za preispitivanjem prvostupanjske presude u slučaju stradavanja afganistanske djevojčice Madine Hussiny sud u Strasbourgu nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za njenu smrt.

ESLJP je vrlo jasno u presudi naveo da je RH povrijedila Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer nije provela učinkovitu istragu o smrti djevojčice. Je li i tko odgovoran za njezinu smrt utvrdit će se detaljnom službenom istragom koju će provesti nadležna domaća tijela u okviru izvršenja presude Europskog suda, navode u priopćenju.

Dodaju da će postupanje i odluke hrvatskih tijela moći preispitati domaći sudovi sve do Ustavnog suda. Nadalje, ističu iz ureda, ovom presudom Europski sud nije utvrdio da su vršeni bilo kakvi pritisci bilo koga na organizacije civilnog društva - branitelje ljudskih prava niti je utvrđeno da bi ih se sprječavalo u postupanjima koja obavljanju sukladno svom mandatu.

"Ova presuda je individualna i odnosi se na točno određenu obitelj. Dakle, Europski sud nije presudio da su problemi utvrđeni tom presudom u Hrvatskoj sistemske naravi".

Uz problem neučinkovite istrage Europski sud je utvrdio povredu članka 3. Konvencije zbog uvjeta smještaja malodobne djece u Centru u Tovarniku. Europski sud nije utvrdio povredu tog konvencijskog prava u odnosu na punoljetne podnositelje zahtjeva koji su također tamo boravili s djecom.

Zbog dugotrajnosti trajanja postupaka za traženje azila pred upravnim sudovima i zbog nemogućnosti učinkovitog osporavanja rješenja kojima je podnositeljima bila ograničena sloboda kretanja dok su bili u Tovarniku, Europski sud je utvrdio povredu čl. 5. Konvencije, dok je povredu čl. 34. Konvencije utvrdio zbog nemogućnosti ostvarenja nesmetanog kontakta između podnositelja i njihove izabrane odvjetnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna konačna presuda Božinović se oglasio o presudi u slučaju malene Madine, CMS traži Plenkovićevu reakciju: "Hitno smijenite vrh MUP-a!"

Pročitajte i ovo Migranti - 3 ''Tragedija hrvatskog pravosuđa'' Naš sud sve je odbacio, dok je europski dosudio – krivi ste! Slučaj malene Madine dobiva rasplet: ''Njezina smrt je danak nefunkcioniranja pravosuđa''

Ujedno, Europski sud je smatrao da su podnositelji, koji su ilegalno pokušali ući na teritorij RH u noći 21. studenog 2017., bili protjerani suprotno zabrani kolektivnog protjerivanja.

"I druge države Europske unije suočene s velikim priljevom migranata nažalost imaju slične predmete pred Europskim sudom (npr. Italija, Grčka, Poljska, Francuska itd.)", stoji u priopćenju. Dodaju da je riječ o konačnoj presudi te će uslijediti postupak njezina izvršenja.

U prvostupanjskom postupku ESLJP je u studenome prošle godine zaključio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene