Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interaktivna radionica

Akcijom 'Poštujte naše znakove' do manje stradalih u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edukativno-preventivnim programom u sklopu akcije "Poštujte naše znakove" kroz igru, ples, pjesmu, glumu i interaktivne radionice prvašići su se u srijedu ispred Hrvatskog narodnog kazališta mogli pripremiti za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se ovakve akcije za prvašiće pripremaju kroz "Nacionalni program sigurnosti na cestama" s glavnim ciljem zaštite života. "Policija preventivno djeluje da se smanji broj smrtno stradale djece te pozivamo sve vozače da poštuju znakove i najmlađe sudionike u prometu, kako bi se izbjegle moguće tragične situacije", istaknuo je Ostojić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srećom samo lakše ozlijeđeni Umalo tragedija u Stubičkim Toplicama: Vozač pod utjecajem alkohola naletio na troje djece na pješačkom prijelazu Prometni stručnjak Rajko Horvat i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Tek postavljeni i već imaju manu Andrija Jarak s prometnim stručnjakom o tragediji u Blatu i novim ležećim policajcima: "Oni usporavaju, ali nedovoljno. Motociklisti ih mogu izbjeći"

Policija će nastaviti akciju kojom će dodatno kroz predavanja u školama upozoravati djecu i roditelje te pozivati na oprez u prometu, a svih 42.000 prvašića dobit će reflektirajuće prsluke.

"Manifestacijom već dvadesetak godina educiramo djecu o sigurnosti u prometu, a kroz šaroliki zabavni program, kroz igru oni lakše i brže uče", istaknula je Marija Goatti Matijević iz policijskog ureda za prevenciju. Upozorila je kako djeca više stradavaju u automobilima nego kao pješaci pa će se akcijom o sigurnosti posebno upozoravati roditelji kao i svi učesnici u prometu.

Ususret početku nove školske godine, policija tradicionalno podsjetila na najmlađe sudionike u prometu

"Kada se nesreća dogodi kasno je, stoga pozivam vozače na oprez, jer to su naša djeca, djeca cijele Hrvatske", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Ministri su s balerinama te lutkama Gite i Šegrta Hlapića, koji su godinama simboli akcije "Poštujte naše znakove", podjelili reflektirajuće prsluke izrađene u okviru "Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa" prisutnim učenicima.

Učenici su izravno sudjelovali u različitim aktivnostima, a "Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari" zavirili su u mobilni preventivni policijski centar, koji je predstavila ekipa Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Organizirane su radionice na temu sigurnog sudjelovanja prvašića u prometu, primjerice "Policajac - prijatelj pomagač", likovne igraonice "Poštujem prometni znak - ja sam đak prvak", a Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je školicu "Želim biti humanitarac".

Sudjelovali su u biciklističkom natjecanju "Biciklirajmo zajedno", vožnji mobilnim poligonom "Sigurno u prometu" i slično, a mogao se vidjeti i simulator prometnih nesreća.

Osmišljen je tematski glazbeno-scenski nastup balerina i glumaca Hrvatskog narodnog kazališta, glazbenika Muzičke akademije i dječjeg pjevačkog zbora OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba koji je upotpunio manifestaciju.

Akciju su organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s partnerima.

Partneri manifestacije su Hrvatske pošte, Hrvatski autoklub, Crveni križ grada Zagreba, Jumicar, Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene