Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poštujte njihove znakove'

Ususret početku nove školske godine, policija tradicionalno podsjetila na najmlađe sudionike u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom početka nove školske godine u Ravnateljstvu policije predstavljena je u petak tradicionalna akcija "Poštujte naše znakove" kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice polaznika prvih razreda, kojima je to najčešće prvi samostalni kontakt s prometom.

U tu svrhu policija će, među ostalim, posebice u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, najavio je na konferenciji za novinare, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije Josip Mataija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila

Naglasio je kako će se poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima i pojačano kontrolirati brzina kretanja vozila te sankcionirati nepropisno parkirana vozila na prometnicama u zonama škola. Dodao je da će se provoditi pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca, a u zonama škola radit će pripadnici prometne jedinice mladeži i školskih prometnih jedinica.

Mataija je napomenuo i kako će tijekom rujna policijski službenici održati dvadesetominutna predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih školama u Hrvatskoj kako bi upoznali djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Svaki prvoškolac dobit će na dar reflektirajući prsluk.

Govoreći o stradavanju djece u prometu u prvih osam mjeseci ove godine Mataija je rekao kako je broj poginule djece na razini prošle godine (7), teško ozlijeđene djece je manje za osam posto, a lakše ozlijeđene za 2,25 posto. Posebno je upozorio kako djeca prečesto stradavaju u vozilima njihovih roditelja ili najbližih, jer se prevoze na prednjim sjedalima, nevezana na stražnjim ili u nesigurnim sjedalicama.

Što se tiče općeg stanja sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj Mataija je rekao kako je u prvih osam mjeseci zabilježeno blago povećanje broja poginulih osoba za 12 odnosno za 6,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

O sigurnosti prometa na cestama na području Policijske uprave zagrebačke, Viktor Forjan iz Službe za sigurnost prometa rekao je kako u prvih osam mjeseci ove godine nije poginulo ni jedno dijete te da bilježe trend smanjenja stradavanja djece u prometu. Ukupno ih je ozlijeđeno 135-oro, od toga 12 teško, a 123 lakše.

Na širem zagrebačkom području u prvi razred osnovne škole kreće 12.000 učenika, a na području cijele Hrvatske više od 40.000. Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zajendo s partnerima će u srijedu 9. rujna ispred HNK-a organizirati eduaktivno - preventivni program u sklopu akcije "Poštujte naše znakove". Svrha je da kroz igru, pjesmu, ples i interaktivne radionice educiraju djecu o prometnoj sigurnosti i pripreme ih za sigurno sudjelovanje u prometu. (Hina)

Dan ranije u utorak 8. rujna u 11 sati u prostoru Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) bit će dodijeljena nagrada pobjedničkom radu natječaja "Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu" o temi sigurnost u prometu, a nakon toga u 13 sati kod osnovne škole Lovro pl. Matačić u Folnegovićevom naselju će policija provodeći rutinsku kontrolu zaustaviti nekoliko vozila kako bi djeca upozorila vozače na važnost sigurnosti u prometu i darovala im novu prigodnu poštansku marku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene